Yargıtay kararına rağmen Mescit Köyü’ne ait yayla ve meralar başka köylere tahsis edildi
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Tokat’ın Almus ilçesine bağlı bir Alevi köyü olan Mescit’te köylülerin yaşadığı sorunları Meclis’e taşıdı. Mescit köylülerinin; yol, su, altyapı, yayla ve mera kullanımı gibi çeşitli sorunları bulunduğunu belirten Kenanoğlu, Yargıtay kararıyla kulanım hakkı Mescit Köyü’ne ait olan yayla ve mera alanlarının hiçbir bilgilendirme yapılmadan zorla başka köylere tahsis edilmesiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ‘ye soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Tokat İli Almus İlçesine bağlı Mescit Köyü, Almus ilçesine 55 km uzaklıkta bulunan bir Alevi Köyüdür. Geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır.
Mescit Köyü tarihi boyunca iktidardaki partilere oy vermeyen ve bu tercihi nedeniyle de sürekli ihmal ve dışlanma ile karşı karşıya kalmaktadır. Yeterince hizmet alamamaktadır. Yıllardır çözülmeyen sorunlarını iletmek için ilgili makamlarda muhatap bulmakta zorlanmaktadırlar. Yol, su, alt yapı ve yayla sorunları devam etmektedir.
Şu an aciliyeti bulunan yayla ve mera kullanımı ile ilgili sorunlar yaşamaktadır. Mescit Köylerinin başka köyler ile arasında yayla ve mera kullanım sorunu devam etmektedir. Mescit köyüne tapulu ve tahsisli yayla ve meraları köylülere danışılmadan zorla başka köylere tahsis edilmektedir.
20/10/1998 tarihinde Yargıtay kararı ile söz konusu yayla ve meraların kullanım hakkının Mescit köyünde olduğu tescil edilmiş ve Pazar Çay köylülerinin işgali mahkemece mahkum edilmiştir. Kesinleşmiş bu karara rağmen, Mescit köyüne ait bu yayla ve meraların bir kısmı 2020 Mayıs ayında köylülere danışılmadan ve bu mahkeme kararı dikkate alınmadan Tokat Valiliği tarafından yine Pazar’a bağlı Çay Köyü sakinlerinden bazı kişilere kullanım amaçlı verilmiştir. Çay köyü Mescit köyü ile bir sınırı olmayan 150 km uzaklıkta bir köydür.
Mescit köylülerinin Tokat valiliğine itiraz ve sorununu iletmek için yaptığı her türlü başvuru girişimi olumsuz sonuçlanmakta ve randevu bile verilmemektedir.
Atadan, dededen kalan ve yüzyılladır Mescit köyüne ait olan bu yayla ve meralar oldubittiye getirilerek başka köylere verilmesini Mescit köylüleri kabul etmemektedir. Çünkü buraların kullanım alanı köy tüzel kişiliğine aittir.
Bütün bunlara göre;
1- Tokat/Almus Mescit Köyünün yayla ve meralarının kullanımı neden başka köylere tahsis edilmektedir?
2- Mescit Köyü tüzel kişiliğine ait yayla ve meraların başka köylerin kullanımına açılması için Mescit Köylülerinden izin alınmış mıdır?
3- 20/10/1998 tarihli Yargıtay İlamına rağmen, Mescit köyüne ait yayla ve meralar başka köylere nasıl tahsis edilmektedir?
4- Mescit köyü ile sınırı dahi bulunmayan köylere bu alanların kullanımı neye dayanarak verilmektedir?
5- Tokat valiliği, Mescit köylülerinin taleplerini iletmesine ve randevu isteklerine neden duyarsız kalmaktadır?
6- Mescit Köyünde Alevi vatandaşlarımızın yaşıyor olmasının bu uygulamalarda payı var mıdır?
7- Mescit köyünde yaşayanların itirazları dikkate alınacak mıdır? Bu uygulamaya son verilecek midir?