Soru Önergeleri

Sokakta Kürtçe müzik yapan gençlerin polislerce engellenmesi Meclis gündeminde

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde Kürtçe sokak müziği yapan gençlerin polislerce engellenmesini Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde daha önce de yaşanan benzer engelleri ve yasaklamaları hatırlatan Kenanoğlu, “Sokakta Türkçe dışında hangi dillerde müzik yapılabileceğine kim karar vermektedir?” diye sordu.

Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.


 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

29 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Beyoğlu ilçesi İstiklal Caddesi üzerinde halkın yoğun ilgi ile dinlediği Kürtçe müzik söyleyen müzisyenlerin şarkılarına polis müdahale etmiştir. Sosyal medyaya yansıyan videolarda Kürtçe müzik söyleyen dört gence yaklaşan polislerin tehditkâr bir şekilde müziği durdurarak gençlerle “Her yer benim bölgem. Meydan, burası, her yer benim bölgem. Yapamazsınız” dediği görülmektedir.

Edinilen bilgilere göre Kürtçe müzik yaptıkları için polis şiddetine ve hakaretlerine maruz kalan 4 gencin Beyoğlu polis karakolunda gözaltında sorguya alındığı iddia edilmektedir.

Geçmişte bu tür örneklerin farklı illerde sıkça yaşandığı kamuoyuna yansıyan haberlerden bilinmektedir. İstiklal Caddesinde yakın tarihlerde Haziran 2019’da Kürtçe şarkı söyleyen Zana Zendo ve Serhat Çelik adlı gençler gözaltına alınmış, yine Haziran 2021’de Beyoğlu Belediyesi zabıta ekipleri, İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan müzisyenlerin şarkı söylemesine izin vermemiş ve aletlerine el koymuştur.

Bu bağlamda;

  1. Sokakta Kürtçe müzik söylemek yasak mıdır?
  2. Kürtçe müzik söylemek yasak ise bu hangi kanuna dayanmaktadır?
  3. Sokakta Türkçe dışında hangi dillerde müzik yapılabileceğine kim karar vermektedir?
  4. İstiklal caddesinde birçok dilde sokak müziği yapılabiliyorken sadece Kürtçe müziğe karşı mı böyle bir yasak uygulanmaktadır?
  5. İçişleri Bakanlığının sokakta Kürtçe müzik çalınmayacağına dair bir yasak kararı var mıdır? Yoksa polisler keyfi uygulamamı yapmaktadır?
  6. Bir halkın dilini tehdit ile yasaklama hem nefret suçu hem de yetkiyi kötüye kullanma anlamında açık bir suç değil midir?
  7. Belli bir halkın diline, kültürüne yönelik bu nefret suçunu işleyen polisler hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanacak mıdır?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu