Kenanoğlu, Sakarya’da Meydana Gelen Patlamayı Meclis Gündemine Taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Sakarya Hendek’te bulunan Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında meydana gelen ve 7 işçinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce işçinin yaralandığı patlama sonrasında, işyerinde alınmayan önlemler ve denetimlerle ilgili yanıtlanması istemiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni aşağıdadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Sakarya Hendek’te bulunan Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında meydana gelen ve 7 işçinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce işçinin yaralandığı patlama ve sonrasındaki işyerinde alınmayan önlemlerden yapılmayan denetimlere kadar birçok sorunu tekrar gündeme getirmiştir.
Patlamanın yaşandığı işyeri sadece havai fişek üretmiyor, ramazan toplarından, çocukların oynadığı çata-patlara kadar pek çok patlayıcı madde üretiliyor. İşletme çeşitli tehlikeli malzemeleri elle işliyor ve depoluyor. Yani barut, amonyum nitrat gibi tehlikeli kimyasalların kullanıldığı bir işyeridir.
Çalışanlardan bazılarının beyanlarına bakıldığında, kadın işçilerden biri ‘Çok ısınıyordu durmadan çalışın çalışın dediler ve göz göre göre kaza geldi’ demektedir.
Başka bir işçinin beyanı ise “kullanılan makinelerden birinin kıvılcım yaydığı ve bu yüzden yaşanmış olabileceği” yönündedir. Bunların ne derece doğru olduğu bilinmemektedir.
Eğer kaza böyle bir makineden kaynaklıysa, bu işyerindeki ekipmanların patlayıcı ortamlara uygun olmadığını göstermektedir.
Bu bağlamda;
1- Bu işyerinde kaç işçi çalışmaktadır? Sigortasız çalışan işçi var mıdır? Kaçak ve göçmen işçi çalıştırıldığı iddiaları doğru mudur?
2- İşçilere patlama anında nasıl davranılması gerektiği yönünde eğitim ve tatbikat yapılıp yapılmadığı, iş müfettişleri denetimlerinde tespit edilmiş midir?
3- İşyerinde çalışan tüm işçiler patlayıcı madde imalatı eğitimi almış mıdır?
4- İşyeri tehlikeli madde envanterine göre bakanlığa aldığı/alacağı önlemlerle ilgili raporlar göndermiş midir? Rapor gönderilmişse Bakanlıkça onaylanmış mıdır?
5- Olası bir kaza ve yangın senaryoları için de acil durum planı hazırlanmış mıdır?
6- Bakanlığınızca yapılan son denetimde eksiklikler tespit edilmişse, tespit edilen eksikliklerin giderilip giderilmediği denetlenmiş midir?
7- Şirket tarafından herhangi bir kaza gerçekleşmesi durumunda tesisin çevresinde yaşayanlara neler yapılması gerektiği yönünde bilgi verilmiş midir?
8- Bu tür tehlikeli tesislerde patlamaların yerinde bastırılabilmesi teminen üniteler arasında yangının atlamaması için gerekli boşluklar veya bariyerler konulmuş mudur?
9- On bir yılda 8 patlama yaşanmış ve her patlama sonrası isim değiştiren ancak aynı işveren tarafından çalıştırılan işyerinin gerekli sorumlulukları yerine getirdiğine dair ruhsatlandırma yapılmış mıdır?
10- Patlamanın herhangi bir şekilde dışarıdan bir müdahale, saldırı veya sabotaj sonucu meydana geldiğine dair iddialar araştırılmış mıdır?