Kenanoğlu’ndan soru önergesi: Gece müzik yasağının devam etmesi yaşam tarzına müdahale değil midir?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, kapalı mekanlarda maske zorunluluğunun tümüyle kaldırıldığı Bilim Kurulu toplantısından gece 12’den sonra uygulanan müzik yasağına ilişkin karar çıkmamasını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanlığı‘na verdiği soru önergesinde müzik yasağının devam etmesi nedeniyle on binlerce müzisyen başta olmak üzere müzikli mekanların ve sektör çalışanlarının iki yılı aşkın süredir mağdur edildiğini belirten Kenanoğlu, iktidarın pandemiyi seküler yaşam tarzına müdahale aracına dönüştürdüğünü ifade etti.
Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
26 Nisan 2022 tarihinde toplanan Bilim Kurulu, kapalı alanlarda “Maske takma” kuralının kalktığını açıklamıştır. Aynı açıklamada mesafe, HES kodu, sokağa çıkma yasakları gibi uygulamalarında son bulduğu belirtilmiştir.
HES kodu göstermeden uçağa biniliyor, AVM’ye gidiliyor, hastane ve toplu taşıma araçları dışında hiçbir yerde, hiçbir mekânda maske, mesafe, HES kodu gibi pandemi nedeniyle alınan tedbirlerin hiçbiri uygulanmamaktadır.
Ancak, anlaşılmaz bir şekilde gece 00.00’dan itibaren müzik yasağı devam etmektedir.
Müzik yasağının devam etmesi on binlerce müzisyenin, müzikli mekanların, sektör çalışanlarının iki yılı aşkın süredir mağduriyet yaşamasına neden olmaktadır. Geçen yılda uygulanan sadece alkollü içki satan tekel bayileri ve market reyonlarının kapatılması kararının sıhhi veya mantıklı bir gerekçesi açıklanamamıştır.
Öyle anlaşılmaktadır ki; 15 Temmuz’u Allah’ın lütfu gören anlayış bütün muhalif kesimleri polis zoru ve yandaş yargı ile sindirmeye çalışırken, pandemiyi de bir lütuf olarak görmekte ve seküler yaşam tarzına müdahale aparatı olarak kullanmaktan geri durmamaktadır.
Eğer gece müzik yasağı uygulaması seküler yaşam tarzına, insanların kişisel tercihlerine yönelik kasıtlı bir tutum değilse acilen bu anlamsız uygulamaya son verilmelidir.
Bu bağlamda;
- Müzik yasağının devam etmesinin gerekçesi nedir?
- Kapalı alanlarda maske ve mesafe kuralı uygulanmadığına göre müzik çalınmasının ne sakıncası vardır?
- Gece 00:00’dan sonra müzik yasağı uygulamasının salgınla nasıl bir illiyet bağı vardır?
- Gece müzik yasağının devam etmesi kamuoyunda iddia edildiği gibi yaşam tarzına müdahale değil midir?
- Gece 00:00’dan sonra müzik çalınması nedeniyle Türkiye’de hangi illerde kaç mekâna ne kadar para cezası kesilmiştir?
- Müzik yasağının devam etmesinin özellikle turizm ve eğlence sektöründe ne kadar ekonomik kayıp yaratacağı ile ilgili bir öngörünüz var mıdır?
- Gece 00:00’dan sonra müzik yasağının kalkması için hangi koşulun yerine gelmesi beklenilmektedir?