Röportajlar

Kenanoğlu: Zorla alınan tapuyla Alevi köyünde cami yapmak istiyorlar

PİRHA: HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Hardal köyündeki bir konağın camiye dönüştürülmesiyle ilgili PİRHA’ya konuştu. Kenanoğlu, konağın 2008 yılında Sivas Kültür Varlıkları Tabiat Koruma Kurulu tarafından ‘cemevi’ olarak tescillendiğini belirterek, tüm kurul üyelerinin de bu kararda imzasının yer aldığını söyledi.


Fakat asıl tartışmalı nokta ‘cemevi’ yönünde alınan karardan 6 ay sonra başladı. Şarkışla Müftülüğü duruma itiraz ederek, konağın ‘cami’ olduğunu iddia etti ve tüm resmi kayıtlara da o şekilde not düşüldü.

“Tarihimizde camiye çevrilen cemevine belki rastlamıyoruz ama konağa çevrilmiş cemevleri var” diyen Ali Kenanoğlu da “Esas olan konu şu ki; bu köy Alevi köyüdür ve cami istenmiyor” sözleriyle yapılanları eleştirdi. Kenanoğlu, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulun’a konuyla ilgili yazı yazdığını da aktararak “Kendilerinden tescil evrakını istedim. Gönderdikleri sadece parselasyon haritası ve kurul kararı oldu. İnceleme raporları gelmedi. Köyün tarihi bilindiğinden bu tarafa köyün tamamı Alevi’dir” açıklamasını yaptı.

“Camiye çevrilen birçok mekanımız var”

Söz konusu konağın hiçbir şekilde cami geçmişi olmadığını dile getiren Ali Kenanoğlu, “bir dönem cami olarak restore edildiği iddia ediliyor. Olabilir de…” diyerek şöyle devam etti:

“Bir çok mekânımızın daha sonra camiye çevrildiğine tanık olmuşuz. Ya da dergahlarımıza gidip asimilasyon amaçlı camiler yapıldığını da biliyoruz. Bu olanlar buranın cami olarak inşa edildiğini göstermez. Cemevleri böyle kamusal bir alan olarak yapılmadığı için daha çok dergâhlarda dede odası, pir odası, pir evi şeklinde inşa edilip ayrı bir mekânsal yapıya sahip olmadığı için buranın camiye çevrilmesi de çok kolay olmuyor. Fizikken camiye çevrilmeleri çok mümkün değil. Ancak, Alevi dergâhlarının oldukları alanlarda belli bir mekâna cami yapma var. Bunlar ta Kanuni Sultan Süleyman döneminden bu tarafa yürütülen bir politikadır. Özellikle Alevi dergâhlarına bunlar yapılıyor, yapılmıştır da.

Konak uzun zamandır harabe durumunda. İç mimarisini hatırlayan yok. Ama kimileri buranın geçmişte cami olduğunu iddia ediyor. Şarkışla’daki özellikle Büyük Birlik Partililer bu işin üzerinde iddia ediyorlar. Ama köylüler içerisinde buranın geçmişte cemevi olarak kullanıldığını, ataları zamanında cemler yapıldığını söyleyenler var. Ama esas olan; burası Alevi köyü. Köylüler buranın camiye çevrilmesini istemiyor. Zaten burası kayıtlarda da Akbaş Konağı diye geçiyor.”

“Cemevinden konağa çevrili yapılar mevcut”

Kenanoğlu, tarihte birçok cemevinin sonradan konak statüsüne çevrildiğine de işaret ederek şöyle devam etti:

“Sivas’ta Ali Baba Dergâhı geçmişte cemevi olarak kullanılmış. Şu anda ise bir konak… Tarihimizde camiye çevrilen cemevi belki rastlamıyoruz ama konağa çevrilmiş cemevleri var. Çünkü mimarisi açısından konağa çevrilmesi uygun. Sivas Ali Baba Dergâhı da şu anda ‘Konak’ olarak tescil edilmiş durumda.”

Köylünün rızası olmadan tapu devrediliyor!

Ali Kenanoğlu, Hardal köyü muhtarıyla da diyalog kurduğunu belirterek, konak tapusunun neden devredildiğine dair şu bilgileri paylaştı:

“Muhtar, bu konuda valilikten ve ilgili birimlerden çok baskı geldiğini, bu baskı karşısında köylülerden ya da köy derneğinden destek alamadığını, baskılar karşısında dayanamayıp tapuyu devrettiğini aktardı.

Ancak kimi köylülerle konuştuğumuzda durumdan haberdar olmadıklarını ve alınan kararı kabul etmediklerini söylediler.

Çünkü köy ihtiyar heyetinin hepsi kararı imzalamıyor. Oy birliği ile alınmış bir karar değil. Muhtarın ihtiyar heyeti ile birlikte karar defterini imzalaması gerekiyor. Muhtar ve 2 azası ile birlikte 3 kişi bu kararı alıyor. Köylüler buna itiraz ederek avukatlarla bir hukuk mücadelesi yürütecekler.”

“Muhtar tapuyu hangi koşullarda verdi?”

Kenanoğlu, yapılmakta olanın bir tür asimilasyon politikası olduğunu söyleyerek, kararın yürürlüğe girmesi durumunda köyün kültürel değişimle birlikte asimilasyona uğrayabileceğini kaydetti.

Aleviler kendi inancına, kimliğine, kültürüne sahip çıkmak durumundadır” diyen Kenanoğlu, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:

“Bu konuyu kamuoyuna yaygınlaştırmak, Alevi kurumlarının desteğini almak, köylülerin birliğini, beraberliğini sağlamak, bu konuda onları bilinçlendirmek gerek. Çünkü çok farklı propagandalarla karşı karşıya kalabiliyor köylüler. Maddi vaatlerle insanları kolay ikna edebiliyorlar.
Biz de bürokrasi ayağında, Meclis’te gündemde tutulması noktasında her türlü desteği vermeye hazırız. Orada köylülerin rızası dışında, bir asimilasyon söz konusu. Şarkışla Büyük Birlik Partisi teşkilatı ilçe meclisinden kimileri, bu konuda soru önergesi vermemizden rahatsız olmuş. Ve savunmalarında ‘muhtar zaten kendisi verdi burayı’ deniliyor. İyi de muhtarın hangi koşullarda verdiğini herkes biliyor.”

Cebrail ARSLAN/ANKARA


Kaynak: PİRHA

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu