Kayseri OSB’deki milyonlarca liralık yolsuzluk Meclis gündeminde
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı 408 sayfalık yolsuzluk raporu üzerine basına yansıyan yolsuzluklar silsilesine ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK‘a soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Kayseri OSB’de milyonlarca lirayı bulan yolsuzluk uygulamalarına dair hazırlanan müfettiş raporunda 73 bin liraya alınan yüzlerce tespih, 23 bin liralık tuğralı fincan takımı ile 1,1 milyon liraya döşenen makam odası harcaması için “israf” yorumu yapıldı.
Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Kamuoyuna yansıyan haberlere göre; Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora göre, 73 bin liraya alınan yüzlerce tespih, 23 bin liralık tuğralı fincan takımı ile 1.1 milyon liraya döşenen makam odası harcaması için ‘israf’ değerlendirilmesinde bulunulmuştur.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı 408 sayfa bir raporda, bünyesinde 1.200 sanayi kuruluşu barındıran Kayseri OSB’nin usulsüz harcamaları ayrıntılı olarak tespit edilmiştir.
Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve 200’ü aşkın sanayicinin müdahil olduğu soruşturma dosyasına giren söz konusu raporda, incelemeye alınan yerlerden biri yönetim binası içine yapılan ‘Osmanlı odası’ adı verilen oda olmuştur.
“104 metrekarelik oda rapora göre bir müze olarak düzenlenmiş. Oda ziyaretçilere açık değil. Oda için yapılan toplam harcama 1 milyon 459 bin 839 TL. Odada tablolar, el yazmaları, kılıçlar ve antika sanat eserleri sergileniyor. Tanesi 2 bin 900 TL olan II. Abdulhamit Tuğralı 8 fincan ve çerezlik için ödenen para 23 bin 200 TL. Antika bir obje için 5 bin TL ödenirken, bir bileklik için ödenen para ise 7 bin 500 TL. 4 bin TL değerindeki II. Abdulhamit tuğralı zemzemlik gülabdan ise odada bulunan ürünler arasında yer aldı.” Müfettişler, söz konusu odaya yapılan harcama için “OSB’nin kuruluş amacına aykırı” değerlendirmesinde bulunmuştur.
Eleştiri konusu yapılan bir diğer alan ise OSB Başkanı Nursaçan’ın makam odasına yaptığı harcamalar olmuştur.
Rapora göre Nursaçan’ın, yönetim binasının birinci katında 74 metrekarelik bir çalışma odası bulunuyor. Bu odanın dışında bir üst katta ise 406 metrekareden oluşan bir makam odası bulunuyor. Bu oda için yapılan harcama ise 1 milyon 132 bin 569 TL. 500 bin lira değerindeki 9 metrelik dev ekran, 33 bin liralık televizyon makam odasında yer alan eşyalardan birkaçı. Makam odasının nadiren kullanıldığı belirtilen raporda “Kaynaklar etkin kullanılmadı. İsraf…” denilmektedir.
Raporda ayrıca, Başkan Nursaçan’ın talebi ile alımı yapılan 2 bin 708 adet tespih de eleştiri konusu yapılan başlıklar arasında yer almıştır.
Anılan tespihler için yapılan toplam ödeme 72 bin 789 TL. Müfettişlere ifade veren OSB görevlileri, söz konusu tespihlerin en pahalısının 250-300 lira olduğunu öne sürdü. OSB Başkanı Tahir Nursaçan ise “Şu ana kadar aldığım en pahalı tespih 2 bin lira” dedi. Müfettiş raporunda konu ile ilgili “Tespih harcamasına ilişkin tutar, hayatın olağan akışına aykırı. İlgilisinden faizi ile tahsil edilmeli” ifadeleri kullanılmıştır.
OSB parası ile 350 bin liraya alınan 59 cep telefonu da raporun bir diğer eleştiri konularından biri olmuştur. Raporda, söz konusu telefonların 2’si dışında 57’sinin demirbaş listesinde yer almadığı kaydedilmiştir.
Bazı yerel gazete ve sitelere, yapılan haberlere karşılık ödeme yapılması da sorunlu bulunan rapora göre, yerel gazetelere 15 Mayıs-25 Eylül 2019 arası 1 milyon 484 bin 348 liralık ödeme yapıldığı kaydedildi. Raporda kimi ödemelerin, OSB seçim sürecinde rakip adaylara karşı yapılan haberler için olduğu kaydedildi. Raporda bu durum “etik dışı olarak” yorumlanmıştır.
Bütün bunlara göre;
1- OSB’nin kuruluş amacına aykırı hareket eden, kaynakları etkin ve verimli kullanmayan, etik dışı harcamalar ile israfa neden olan Kayseri OSB Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, Bakanlığınız Müfettişlerince tespit edilen usulsüzlükler nedeniyle işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi haklarında işlem yapılacak mıdır?
2- Kayseri OSB’deki usulsüz harcamalar ilgililerden faizi ile birlikte tahsil edilecek midir?