Hubyar Sultan’ın eşi Yalıncak kızı Gönül Ana
Hubyar Sultan’ın eşi Yalıncak kızı Gönül Ana
Hubyar Sultan’ın yaşamıyla ilgili epeyce bilgi sahibi olduğumuz halde eşi ile ilgili herhangi bir bilgi mevcut değildir. Tabi ki bunun nedeni Osmanlı’nın kadınlarla ilgili herhangi bir kayıt tutmamasından kaynaklıdır.
Ancak Hubyarlılar Hubyar Sultan’ın eşinin Gönül Ana olduğunu anlatmaktadırlar. Bunun yanı sıra Gönül Ana ile ilgili söylencelerde bulunmaktadır. Gönül Ana’nın mezarı da bölgenin ve Hubyar Köyünün en yüce dağı olan Tekeli dağının en yüce tepesindeki en son düzlükte meydan denilen alanda yer almaktadır.
Hubyar Sultan’ın eşi Gönül Ana’ya çokça değer verdiği, onun rızalığı olmadan herhangi bir iş yapmadığı ve karar almadığı da anlatılan söylenceler arasındadır.
Bütün Alevi Ocakları 3 gün Hızır Orucu tutarken Hubyar Ocağı mensuplarının Hızır orucunun 7 gün tutmasının nedeni de ilk olarak Gönül Ana’nın bu orucu 7 gün tutmasıyla ilgilidir.
Hubyar Sultan’ın İstanbul’a gitmesi ve orada 7 gün kızgın fırına atılarak işkence edilmesine atfen Gönül Ana’nın 3 günlük Hızır Orucunu 7 top madımakla 7 gün olarak tutmuştur. Böylelikle Hubyar Erkanını yürüten Hubyar – Sıraç toplulukları Hızır orucunu 7 gün olarak tutmaktadırlar.
Ayrıca Hubyar Sultan’ın Gönül Ana’nın rızalığını almadan yola çıktığı için “Kılıç Kesen” diye bilinen taşın başında keramet gösteremediğini ve “ben ne hata ettim, Gönül Ana’nın rızalığını almadan yola çıktım” dediği rivayet edilmektedir.
Daha sonra ise Hubyar Sultan Köye tekrar dönerek Gönül Ana’nın rızalığını almış ve Kılıç Kesen denilen taşın başına gelerek koca bir taşı tahta kılıcıyla ikiye ayırmıştır. [1]
Yalıncak kızı Gönül Ana’nın sırlandığı yer
Gönül Ana’nın Hubyar Sultan’dan önce Hakka yürüdüğü ve bizzat Hubyar Sultan tarafından bugün mezarının bulunduğu alana sırlandığı düşünülmektedir. Hubyar Sultan 1490 lı yıllarda doğup 1582 yılında hakka yürümüş ve yaklaşık 90 – 95 yıl yaşamıştır.
Gönül Ana ise Hubyar Sultan’dan önce göç edip bizzat Hubyar Sultan tarafından bugünkü Türbesinin bulunduğu alanda sırlanmıştır. Bu Alan 2640 rakımlı Tekeli dağının hemen altında bulunan zirveye en yakın düzlüktür.
Gönül Ana’nın Yalıncak Sultan’ın kızı olduğu Hubyarlılar tarafından bilinmektedir. Ancak burada aydınlatılması gereken bir durum bulunmaktadır. Yalıncak Sultan 13.yy da yaşamış bir kişidir. Hubyar Köyünün yerleşim olarak kullanılmaya başlaması ise 1533-1550 li yıllara denk gelmektedir.[2]
Bu durumda Gönül Ana Yalıncak Sultan’ın kızı ise ancak I.Hubyar Sultan diye bildiğimiz ve 13.yy da yaşayan Hubyar Sultan’ın eşi olması gerekir. Ancak bu dönemde Hubyar Köyünde bir yerleşim mevcut değildir. Ayrıca Gönül Ana ile ilgili söylenceler Gönül Ana’nın Osmanlı zamanında yaşadığıyla ilgilidir.
Bu durumda Gönül Ana’nın 1490 – 1582 yılları arasında yaşayan Hubyar Sultan’ın eşi olduğunu anlıyoruz. Ancak Gönül Ana’nın bizzat Yalıncak Sultan’ın kendisinin kızı değil Yalıncak Sultan Dergahından, Yalıncak Sultan’ın soyundangelen bir kız olduğunu söylemek daha doğru olacaktır.
Köylerde kadınların ailelerinin ismiyle anıldığını, köy dışından gelin gelen kızların da köyünün, soyunun isimiyle anıldığı gerçeğini göz önünde bulundurursak Yalıncak Sultan Dergahından gelen bir kızın “Yalıncak kızı” diye adlandırılması gayet normaldir.
Bu durumda Gönül Ana bugünki Sivas ili Hafik ilçesi Yalıncak köyünde doğup, Hubyar Sultan ile evlenip Hubyar Köyünde Tekeli dağı eteklerinde sırlanmıştır.
Gönül Ana’nın türbesinin mevcut hali 2002 yılında Telik Kantekin ve oğlu Ahmet Kantekin tarafından yaptırmıştır.
Aşk ile
Ali Kenanoğlu
12.11.2016
[1] Hubyar Sultan Ocağı ve Beydili Sıraç Türkmenleri – Hubyar Sultan AKD yayınları – 2002
[2] http://alikenanoglu.net/hubyar-koyu-ne-zaman-kuruldu/1082