ManşetTBMM Faaliyetleri

Kenanoğlu, Gözaltı Sonrasında Eşyalarına El Konulan İnsanların Yaşadığı Mağduriyeti Meclise Taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Balıkesir ilinde yaşayan Osman VARGÜN’ün, gözaltına alındığı anda evinde yapılan aramada bilgisayar, cep telefonu gibi bir takım dijital materyallerin incelenmek üzere emniyete götürüldüğü, inceleme sonucunda suç unsuruna rastlanmadığının tespit edildiği, ancak, alınan eşyaların defalarca başvurulmasına rağmen kendisine iade edilmediği gibi tehdit ve hakaretlere maruz kalması üzerine, Osman Vargün özelinde yaşanan bu durumun, Türkiye genelinde birçok gözaltı işlemi sonrasında yaşandığı, birçok insanın gözaltına alınma sürecinde el konulan özel eşyalarının aradan aylar/yıllar geçmesine rağmen kendilerine iade edilmediğini belirterek, bu tutumun nedenleri ve ihmali uygulayan sorumlular hakkında nasıl bir işlem yürütüleceğiyle ilgili yanıtlanması istemiyle Adalet bakanı Abdülhamit GÜL’e soru önergesi verdi.

Soru önergesi metni aşağıdadır.


 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

  

Aşağıda belirtilen soruların Adalet Bakanı Abdülhamit GÜL tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

                                                                                                                   

 

 

Balıkesir ilinde ikamet etmekte olan Osman VARGÜN 24.01.2018 tarihinde gözaltına alınmıştır. Evinde yapılan aramada iki bilgisayarı, cep telefonu vb. dijitaller incelenmek üzere götürülmüştür.

Mahkemesi 10/10/2018 tarihinde sonuçlanmış, 19 ay ceza almış ve cezası ertelenmiştir. Emniyetin inceleme raporu 2019-Ekim ayında tamamlanmış ve suç unsuruna rastlanmamıştır.

Bunun üzerine Osman VARGÜN gözaltı sürecinde incelenmek üzere götürülen eşyalarının kendisine iade edilmesi için 12/12/2019 tarihinde Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimliğine başvurmuştur.

Balıkesir 3. Ağır Ceza Hakimliği, Adli emanetin 2019/3436 sırasında kayıtlı; Delil poşeti içerisinde yer alan, 1 adet LG marka H8155PG4 model cep telefonunun, 1 adet Vodafone marka sim kartın, 1 adet TTEC marka 4 GB’lık micro sd hafıza kartının, 1 adet Panasonic 2 GB sd hafıza kartının, 1 adet HI LEVEL marka 16 GB’lık usb belleğin, 1 adet Toshiba marka XL 1560228R seri nolu dizüstü bilgisayarın, 1 adet TTEC marka 4 GB’lık micro sd hafıza kartının, 1 adet Toshiba marka 45025393W dizüstü bilgisayar ve 1 adet Sony Ericson marka micro sd kart adaptörünün SAHİBİNE İADESİNE 13/12/2019 tarihinde karar vermiştir.

Osman VARGÜN anılan mahkeme kararı üzerine eşyalarını almak için Balıkesir Adli Emanet Müdürlüğüne iki defa yazılı iki defa da sözlü başvuruda bulunmuş, ancak eşyaları kendisine iade edilmemiştir. Son gittiğinde; Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi Kaleminde görevli kadın Memur’un “bu ülkeyi beğenmiyorsanız başka ülkelere gidin” diyerek kendisini tehdit ettiğini, eşyalarının kasıtlı olarak gasp edildiğini iddia etmektedir.

Yaşanan bu durum sadece Osman Vargün özelinde de değildir. Türkiye genelinde birçok gözaltı işleminde aynı mağduriyetler yaşanmaktadır. Birçok insanın gözaltına alınma sürecinde el konulan özel eşyaları aradan aylar/yıllar geçmesine rağmen kendilerine iade edilmediği bilinmektedir. Mağduriyet yaşayan şahısların eşyalarını geri isterken baskı ile karşılaşması neticede insanların özel eşyalarına el konulmasına, kasıtlı olarak gasp edilmesine dönüşmektedir.

Bütün bunlara göre;

  • Yukarıda sayılan eşyalar, Mahkemenin ‘sahibine iade edilmesi’ kararına rağmen sahibine neden iade edilmemektedir?
  • Görevlerini ihmal eden ve vatandaşı tehdit eden Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi Kaleminde görevli Memurlar hakkında bir işlem başlatılacak mıdır?
  • Osman Vargün örneğinde ortaya konulan bu tutum Türkiye genelinde birçok gözaltına alınan insan için uygulanmaktadır. Bu durum Kurumunuzca nasıl izah edilmekte ve eşya gaspına dönüşen bu el koyma işlemini yapanlar hakkında bir cezai yaptırım uygulanmakta mıdır?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu