İtirazlara rağmen Geyikgölü Köyü’nde ağaç kesimi yapılmak isteniyor
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Tokat’ın Niksar ilçesine bağlı Geyikgölü Köyü’nde, köylülerin yıllardır baktığı ve büyüttüğü, nefes alma ve piknik alanı olarak nitelendirdikleri koruluk alandaki ağaçların gençleştirme ve bakım adı altında kesilmek istenmesiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ‘ye soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Tokat ili Niksar ilçesine bağla Geyikgölü köyünün arazisi içerisinde bulunan, orman vasfı dahi bulunmayan, köylülerin yıllardır baktığı ve büyüttüğü, nefes alma ve piknik alanı olarak tabir ettikleri koruluk alandaki ağaçlar gençleştirme ve bakım adı altında kesilmek istenmektedir.
Geyikgölü köyü 1200 metre yükseklikte bir orman köyüdür ve çok yağmur alan Karadeniz ikliminin hakim sürdüğü, deprem ve heyelan bölgesidir.
Ağaç kesimi yapılmak istenen yerlerden biri Köyün aşağı tarafında bulunan ve toprak kayması ve heyelan tehlikesi olan bölgedir. Bir diğer bölge ise köyün hemen üst kısmında olup, evlere yakınlığı 30 metre olan bu ağaçların kesilmesi halinde sel taşkınlarını ve sert rüzgârları önleyen bu işlevini yitirmesi sebebiyle, köylüler için hayati tehlike arz edecektir.
Aslında bu iki alanda bulunan ağaçlık bölgeye orman bile denilmemektedir. Geyikgölü köylüleri için daha doğru terimle 30-40 dönümlük Ormancık alanlar olup, bu ormanlıklar özellikle yukarıdaki sel, heyelan ve deprem gibi doğa olaylarına karşı bir önlem, bir güvence olarak görülmekte, atalarından kalan, yüzyıllardır bilinçli olarak korunan, kollanan bu ağaçların rant uğruna ihale yoluyla kesilmesine köy sakinleri kesinlikle karşı durmaktadırlar.
Durum bu kadar açık iken köy arazisindeki ağaçların kesilmek istenmesindeki ısrarın, köylülerde, Geyikgölü köyünün Alevi köyü olmasıyla ilgisi olduğu yönünde bir kanaat oluşmasına sebep olmuştur.
Bu bağlamda;
- Orman vasfı dahi bulunmayan bu iki alandaki ağaçların kesilmesine neden ihtiyaç duyulmaktadır?
- Köylülerin yüzyılladır koruyup, kolladığı ve baktığı bu yaşam alanlarının yok edilmesinde nasıl bir yarar bulunmaktadır?
- Bu iki koruluk alandaki ağaçların kesilmesi sonucunda sel, heyelan veya rüzgâr nedeniyle köylülerin zarara uğraması halinde bunun sorumluğunu kim üstlenecektir?
- Geyikgölü köylülerinin itirazları neden dikkate alınmamaktadır? Sadece gelir amaçlı olduğu anlaşılan bu ihale iptal edilecek midir?