Soru Önergeleri

EDREMİT KÖRFEZİ’NDE YAŞANAN EKOLOJİK YIKIMI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDIK

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili ve Halkların Demokratik Partisi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Ali Kenanoğlu, Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde yaşanan ekolojik yıkımı TBMM gündemine taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunulan soru önergesinde Kenanoğlu, ileri arıtma sistemi kurmak yerine tercih edilen “5 Derin Deniz Drenajı Projesi”nin, hassas deniz statüsündeki, Edremit Körfezi ekosistemine vereceği zararlara dikkat çekti. 



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda belirtilen soruların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat KURUM tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99.maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ali KENANOĞLU

İstanbul Milletvekili

Balıkesir ilinin Edremit Körfezi’ne kıyısı olan Altınoluk, Akçay, Edremit, Burhaniye gibi yerleşim yerlerinde mevcut arıtma tesislerinin kapasiteleri – özellikle de yaz aylarında nüfusun artmasından ötürü – yetersiz kalmaktadır. Mevcut arıtma tesislerinin atıkları dereler aracılığıyla “hassas deniz” statüsündeki Edremit Körfezi’ne aktarılmakta; kentsel atıklar ileri arıtma sistemi uygulanmadan denize deşarj edilmektedir. Edremit Körfezi alabildiğince kirlenmekte ve bu kirlilik hem körfez ekosisteminin mevcut dengesini bozmakta hem de körfezdeki yerleşim yerlerinde yaşamakta olan bölge halkının sağlığını tehdit etmektedir.

Bu yetersizliğe önlem olarak BASKİ “5 Derin Deniz Drenajı Projesi” ile atık suları 1000 ile 2000 metrelik borular aracılığıyla denizin ortasına boşaltmayı amaçlamaktadır. Fakat kentsel atıkların bu yolla deşarj edilecek olması hem deniz ekosisteminde hasara yol açacak hem de ilerleyen zamanlarda körfez düzeyinde başka sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlayacaktır.

Projeye ilişkin alınan “ÇED gerekli değildir” kararına yapılan itirazlar BASKİ tarafından göz ardı edilmiş, konuya ilişkin çevre örgütlerinin ve derneklerin projenin körfeze vereceği zararlara ilişkin yapmış oldukları saptamalar ve kapsamda sunulan raporlar görmezden gelinmiştir. Raporlarda, BASKİ tarafından yapılması planlanan projenin yerine mevcut arıtma sistemlerinin geliştirilmesini, ileri arıtma kapasitesini haiz olması talep edilmiştir.

Bu bağlamda,

  • İleri arıtma tesisleri inşa etmek yerine körfez ekosistemine zarar vereceği düşünülen “5 Derin Deniz Drenajı Projesi”nin tercih edilmesinin gerekçesi nedir?
  • “ÇED gerekli değildir” kararına yapılan itirazlar neden dikkate alınmamaktadır?
  • Körfez düzeyinde önümüzdeki yaz aylarında gerçekleşecek nüfustaki artış düşünüldüğünde mevcut sistemin boşluğu kısa vadede nasıl kapatılacaktır? Bu yönde önlemler alınmış mıdır?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu