ManşetTBMM Faaliyetleri

4 Aylık Harcaması 7 Bakanlıktan Fazla Olan Diyanet İşleri Başkanlığı Bu Paraları Nereye Harcıyor?

HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Diyanet İşleri Başkanlığının 4 ayda yaptığı 3.8 milyar liralık harcama ile 7 bakanlığı geride bırakması üzerine, bu harcamaların nereye ve ne kadar yapıldığı ile ilgili yanıtlanması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY’a soru önergesi verdi.

Soru önergesi metni aşağıdadır. 


 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıda belirtilen soruların Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

                                                                                                                                                                                                                                          

Kurumların 4 ayda bütçeden yaptıkları harcamalar açıklanmıştır. Buna göre, Diyanet İşleri Başkanlığının 4 ayda yaptığı 3.8 milyar liralık harcama ile 7 bakanlığı geride bıraktığı anlaşılmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı’nın 4 aylık harcaması ise 875.1 milyon lira olmuştur. En fazla harcamayı da bütçeden en fazla payı alan Hazine ve Maliye Bakanlığının yaptığı görülmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığının verilerine göre, Cumhurbaşkanlığı’nın nisan ayı harcaması 120.9 milyon lira olmuştur. Cumhurbaşkanlığı’nın bütçe başlangıç ödeneği 3.1 milyar lira, sonrasında yapılan aktarmalarla 3.5 milyar liraya çıkarılmıştır. Cumhurbaşkanlığı’nın 4 aylık harcama toplamı 875.1 milyon lira olmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı ise nisan ayında 911.4 milyon lira harcama yapmıştır. 11.5 milyar lira olan ödenek toplamından 4 ayda 3.8 milyar lira kullanan Diyanet 4 aylık harcaması ile toplam 7 bakanlığı geride bırakmıştır.

Diyanet’in harcaması ile geride bıraktığı bakanlıklar ise şöyledir: İçişleri, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kültür ve Turizm, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik ile Ticaret Bakanlığı.

Bütçeden her yıl en fazla pay Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ayrılıyor. 4 ayda en fazla harcama da Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Bakanlığın nisan ayı harcaması 47.3 milyar liraya çıkmıştır. Bütçeden 468.8 milyar lira ile en fazla payı alan Hazine ve Maliye Bakanlığının 4 aylık harcamalarının toplamı 165 milyar lira olmuştur. Bakanlık bütçesinden ihtiyaç halinde diğer kurumlara aktarma yapabilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığının 4 aylık harcama toplamı 42.6 milyar lira, Sağlık Bakanlığı 60.3 milyar lira olan ödenek toplamından 4 ayda 19 milyar lira harcama yapmıştır. Adalet Bakanlığı 4 ayda 7.6 milyar lira, Milli Savunma Bakanlığı da 16.7 milyar lira harcama yapmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Diyanet İşleri Başkanlığının 4 ayda 3.8 milyarlık harcama yaptığı ve 7 bakanlığı geride bıraktığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu harcama nerelere yapılmıştır?
  2. Pandemi süreci nedeniyle camilerin kapalı olduğu, toplu iftar sofralarının kurulmadığı bir süreçte Diyanet’in diğer harcama kalemleri nelerdir?
  3. Diyanet İşleri Başkanlığının kaç kadrosu vardır? Bunların kaçı yurtiçinde kaçı yurtdışında görev yapmaktadır?
  4. Diyanet İşleri Başkanlığının Personel giderleri bütçesinin yüzde kaçıdır?
  5. Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden nereye, ne için ve ne kadar pay ayrılmaktadır?
  6. Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edilmiş makam aracı sayısı kaçtır?
  7. Bu makam araçlarının bedelleri ve aylık giderleri ne kadardır?
  8. 2020 Diyanet bütçesinden camilere ayrılan pay ne kadardır?
  9. Diyanet İşleri Başkanlığı dernek ve vakıflara yardım yapmakta mıdır? Yapıyorsa hangi kuruma ne kadar yardım yapmaktadır?
  10. Diyanet İşleri Başkanlığı diğer bakanlıklardan ve/veya kurumlardan da hizmet karşılığı bir ödeme almakta mıdır?
  11. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve farklı inançsal kesimlerden alınan vergiler üzerinden bütçe alan Diyanet İşleri Başkanlığı Müslümanlar dışında farklı inançlara yönelik bir hizmeti var mıdır?
  12. Diyanet İşleri Başkanlığı farklı inançsal kesimlere hizmet üretmezken bunlardan aldığı vergilerle ve hatta ateistlerden alınan vergilerle İslam Dinine hizmet etmeyi ve Diyanet İşleri Başkanı buradan aldığı vergilerden maaş almayı dinen “helal” kabul etmekte midir?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu