Basın Toplantıları

Kenanoğlu: Deprem Araştırma Komisyonu önerilerini dikkate almayan İçişleri Bakanlığı yeni bir şov peşinde!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında 2020 Ege Denizi Depremi’nin ardından Meclis’te kurulan Deprem Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı 268 maddelik raporu ve sonrasındaki süreci değerlendirdi. Yapılan uyarılara rağmen depremlere yönelik gerekli tedbirlerin alınmadığını belirten Kenanoğlu, söz konusu raporu 13 ayrı soru önergesiyle yeniden Meclis gündemine taşıdıklarını ifade etti. Ek olarak 46 maddelik bir kanun teklifi hazırlığı yaptıklarını da aktaran Kenanoğlu, “Kendi sorumluluklarını yerine getirmeyen bir İçişleri Bakanlığı’nın yapacağı deprem tatbikatı sadece şovdan ibarettir” dedi.

Kenanoğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar aşağıda yer almaktadır.



Değerli basın mensupları,

Aktif bir deprem ülkesi olan Türkiye’de sıklıkla yıkıcı depremler olmaktadır. Bu toplumu ve ekonomiyi her yönüyle olumsuz anlamda etkilemektedir. Deprem disiplinler arası çok boyutlu bir mesele olup, herkesin ve kurumların yerine getirmesi gereken çok ciddi sorumlulukları vardır.

Deprem tehlikesinin derinlemesine analiz edilmesi ve deprem risklerinin de çok disiplinli olarak yürütülecek kapsamlı çalışmalarla azaltılması ölçüsünde depremlerin afete dönüşmemesi sağlanabilmektedir.  Ancak, depremler tüm yıkıcı etkilerine rağmen belirli aralıklarla meydana gelen afetler olduğundan zamanla unutularak gündemden çıkmaktadır.

Biz bu açıdan, zamanla unutulan deprem gerçekliğinin, sürekli gündemde tutulması, depremselliği yüksek olan ülkemizde deprem risklerinin azaltılması için bir kez daha önce yetkilileri sonra da vatandaşlarımızı uyarma görevimizi yerine getiriyoruz.

30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de 102 vatandaşımız hayatını yitirmiş, binden fazla vatandaşımız yaralanmış ve büyük bir maddi hasara neden olan deprem/tsunami yaşanmıştı. Meclis’te grubu bulunan beş siyasi partinin ortak önerisi ile “Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu” kurulmuş ve 10.11.2020 tarihinde çalışmalarına başlamıştır.

Üç artı bir ay süreyle çalışan Deprem Araştırma Komisyonu dört aylık çalışma süresi boyunca 18 toplantı yapmış ve 16/07/2021 tarihinde 500 sahifeden oluşan ve içerisinde 268 önerinin yer aldığı 278 Sıra Sayılı Raporunu yayımlamıştır.

Söz konusu Deprem Araştırma Raporunun dördüncü ve son bölümünde; deprem risk ve zararlarının azaltılması ve deprem konusunda ülkemizde her alanda alınması elzem tedbirlere 11 başlıkta yer verilmiş ve yerine getirilmesi gereken 268 tedbir/öneri sıralanmıştır. Aradan bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen depreme karşı alınabilecek bu 268 önlemin kaçının yerine getirilip getirilmediği kimse tarafından bilinmemektedir/takip edilmemektedir.

Biz, bir kez daha depremin hayati öneme sahip, alınması gereken tedbirlerini devletin ilgili kurumlarına hatırlatmak için, denetim görevimizi yerine getirmek için harekete geçtik. Bu amaçla, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 96 tedbir, İçişleri Bakanlığına 71 tedbir olmak üzere Cumhurbaşkanlığı da dahil 13 ayrı bakanlığa Deprem Araştırma Raporunda yer alan 268 tedbir/öneriden kaçının yerine getirilip getirilmediğini, hangileri ile ne işlem yapıldığını sorduk.  Ayrıca, 46 maddelik Kanun Teklifi hazırlık çalışmamız devam etmektedir.

İçişleri Bakanlığı 12 KASIM 2022 SAAT 18:57’de deprem anı “çök-kapan-tutun” ülke tatbikatı yapacağını kamuoyuna açıklamıştır. Depreme yönelik komisyonumuzun tespit ve önerilerini dikkate almayan, yerine getirmeyen içişleri bakanlığının bu yapmış olduğu “dostlar alışverişte görsün” şovudur.

Konunun takipçisi olmaya ve gelişmelerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kamuoyunun bilgisine…

Ali KENANOĞLU

HDP İstanbul Milletvekili

Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu