Yazılar

Çanakkale zafer mi?

Çanakkale geçilmedi mi?

Çanakkale Savaşına o kadar çok anlam yüklenmektedir ki tarihle pek ilgisi olmayanlar bu savaşın Osmanlı İmparatorluğu zamanında değil de cumhuriyet döneminde yapıldığını zannetmektedirler. Resmi tarih tarafından Çanakkale savaşı büyük zafer olarak kabul edilmektedir. İslamcılar bir ümmetin zaferi olarak sunup, Çanakkale’de yaşanan mistik hikayeleri anlatmakta ve topluca kılınan namaz fotoğrafını öne çıkartmaktalar. Ulusalcılar ise Çanakkale Zaferini, emperyalizme karşı Türk Milletinin başarısı olarak sunmaktadır. Oysa gerçek bu mudur? Şüphesiz ki Çanakkale Savaşı tarihin en büyük savaşlarından birisidir, verilen kayıplar, çekilen acılar, yoksul insanların mücadelesi, sefalet içerisindeki insanların kuru ekmek bile bulamadan savaşmaları destanlara, ağıtlara konu olmuştur. Karşılıklı verilen kayıplar bile bu savaşın ne büyük bir savaş olduğunu anlamaya yetmektedir.

Çanakkale Savaşı 1914-1918 yılları arasında yapılan 1.Dünya Savaşı içerisinde yer alan onlarca cepheden birisidir. Yani Savaşın kendisi 1.Dünya Savaşıdır. Bu savaşta; Osmanlı, Almanya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan bir tarafta iken diğer tarafta ise İngiltere, Fransa, Rusya, Sırbistan, Karadağ bulunmaktadır. (Bunlardan emperyalist olmayan var mıdır?) Savaşa sonradan dahil olanlar olsa da esas taraflar bunlardır.

1.Dünya Savaşı içerisinde Çanakkale Cephesi nasıl açılmıştır? İngilizler tarafından Churchill’in tavsiyesi üzerine Osmanlı Başkenti İstanbul’u alarak, Osmanlı Devletini çökertmek için açılmıştır. İngilizlerin amacı Boğazları geçip İstanbul’u işgal etmektir. Sonuç ne oldu; 1916 yılında son eren Çanakkale Boğazı’ndan geçemeyen İngiliz gemileri yine aynı savaş içinde iki yıl sonra 1918 yılında Boğazları geçerek İstanbul’u işgal ettiler. Sonuç İngilizlerin istediği gibi oldu. Bu arada ne oldu 213 bini Trakya, Anadolu ve mezepotamya insanı olmak üzere 428 bin insan öldürüldü.

Tabii ki sonuç bilinemezdi ve bu işgale karşı mücadele verilecekti. Bu yönüyle bu savaşı asla küçümsemek ve işgale karşı gelmeyi, toprağını savunmanın gereksiz olduğunu söyleyecek değilim. Ancak bu savaşa zafer demek ise, resmi tarihin kendisine şanlı bir tarih oluşturma çabalarından öte bir şey değildir.

Ali Kenanoğlu / Evrensel Gazetesi

21 Mart 2013 tarihli köşe yazısından alıntıdır.

 

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu