Bartın Amasra’daki maden ocağı patlamasını Meclis’e taşıyan Kenanoğlu: Bu kaza ne kader ne de fıtrattır!
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Bartın Amasra’da 14 Ekim 2022 tarihinde 41 madencinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasını Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘na verdiği soru önergesinde katliamdaki ihmallere dikkat çeken Kenanoğlu, “Bu kaza ne kader ne de fıtrattır. Düpedüz katliamdır!” dedi.
Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait Amasra Taşkömürü İşletmesinde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında resmî açıklamalara göre yeraltı vardiyasında çalışan 82 maden işçisinden, 41’i hayatını kaybederken, 11 işçi de yaralanmıştır.
Bu kaza ne kader nede fıtrattır. Düpedüz katliamdır. Madencilik barındırdığı tehlikeler nedeniyle bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren en tehlikeli iş koludur. İncelemeler sonucunda, maden kazalarının; teknik, sosyal, ekonomik, eğitim, planlama ve denetim sorunları gibi pek çok nedeni olduğu görülmektedir.
Siyasetin bürokrasiye müdahalesi sonucu oluşan kadrolaşma, liyakatsiz atamalar ve mühendislerin yetki ve sorumluluklarının yeterli ve doğru belirlenmemiş olması; yukarıda sıralanan sayısız soruna neden olmakta ve ne yazık ki bu tür facialar meydana gelmektedir.
Madencilik sektörü bilim ve teknolojisi grizu patlamalarını önleyecek bilgi birikimine ve deneyimine sahiptir. Bu nedenle bu tip kazalar önlenebilir niteliktedir.
Bu bağlamda;
- 41 işçinin ölümünden en üst düzeyde sorumluluğu bulunanlar görevden alınıp yargı önüne çıkarılacak mıdır?
- 2019 Sayıştay raporuna yansıyan uyarılar neden dikkate alınmamıştır? Bunun sorumluları kimlerdir? Bu rapora göre önlem alınması için herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
- Sayıştay raporları neden internet ortamında kamuya açık yayımlanmamaktadır? Amasra Kömür işletmesinin 2020-2021 Sayıştay raporları var mıdır?
- Kazanın olduğu anda gaz izleme sistemi verileri nedir? Metan sensorü kritik seviyede uyarı vermiş midir? Uyarı verdiyse hangi önlemler alınmıştır? Uyarı vermediyse nedenleri nelerdir?
- Amasra kömür madeninde bugüne kadar kaç denetim/inceleme yapılmıştır? En son denetim hangi tarihte yapılmıştır? Bu denetimlerde tehlikeli bir bulgu uyarısı yapılmış mıdır?
- Müfettiş raporlarına yansıyan varsa eksikliler hangileridir ve giderilmiş midir?
- Amasra Taş kömürü işletmesinde yeteri kadar maden mühendisi bulunmakta mıdır?
- Amasra Kömür İşletmesinde özel sektör şirketi bulunmakta mıdır?