Soru ÖnergeleriTBMM Faaliyetleri

Kenanoğlu, barınma ve cemaat yurtları sorununu Meclis gündemine taşıdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, üniversiteli öğrencilerin yaşadığı barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde öğrencilerin yaşadığı barınma sorunlarını anlatarak cemaat yurtlarına karşı uyarıda bulundu.

Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.


 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıda belirtilen sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem KASAPOĞLU tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin yaklaşması ile birlikte öğrenciler KYK yurtlarının yetersizliği nedeniyle barınma sorunu yaşamaktadır. İstanbul’da devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, ev kiralarının ve cemaatlerin kontrolündeki özel yurt ücretlerinin yüksekliği nedeniyle geceyi parklardaki banklar üzerinde geçirmek zorunda kalmışlardır.

Araştırmacılar, İstanbul’un çeşitli semtlerindeki özel yurt fiyatlarının -bir kısmı cemaatlere ait vakıfların yurtları- Fatih’te; 2 kişilik oda 2 bin 250 TL, 3 kişilik oda 1500 TL. (kahvaltı ve yemek hariç), Şişli’de 4 kişilik bir oda senelik 20 bin lira (yemeksiz), Kadıköy’de, 4 kişilik bir oda aylık 2 bin 300 TL, (kahvaltı ve yemek yok), Şirinevler’de tek kişilik oda 10 aylık ücreti 23 bin TL, 2 kişilik 20 bin, 3 kişilik 18 bin, 4 kişilik 16 bin, 5 kişilik 14 bin TL. (yemeksiz) olduğunu ortaya koymuşlardır.

Ensar Vakfına ait Beylikdüzü’nde bulunan kız öğrenci yurdunda ise 4 kişilik odanın yıllık ücretinin 14 bin 500 TL olduğu belirtilmektedir. Ancak bu ücretin devletin vakfı tercih eden öğrencilere beslenme ve barınma desteği sağlayarak 8 bin liraya kadar düştüğü açıklanmaktadır. Ensar vakfına sağlanan bu desteğin İlim Yayma Cemiyeti ve TÜRGEV gibi vakıflara da sağlandığı söylenmektedir.

Sınavı kazandığına sevinen öğrencilerin yurt sorunu nedeniyle eğitim hakkından mahrum kalması söz konusudur. Devlet barınma sorununu çözmek için KYK yurtlarının sayısını artırmak zorundadır. Barınma sorunu yaşayan dar gelirli öğrencilere maddi destek sağlamalıdır. KYK yurtlarının yetersizliği ve kiraların ve özel yurt ücretlerinin yüksek olması nedeniyle öğrencilerin bir kısmı hem okuyup hem de çalışmak zorunda kalmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. İstanbul’da KYK yurtlarının sayısı ve kapasitesi ne kadardır? Kız ve erkek öğrenci kapasite dağılımı nasıldır?
  2. İstanbul’daki özel yurtların sayısı ve kapasitesi ne kadardır? Kız ve erkek öğrenci kapasite dağılımı nasıldır?
  3. Türkiye’de üniversite öğrenci sayısı ile yurtların kapasite sayısı kaçtır? Yurtların kaçı özel kaçı devlet yurdudur?
  4. KYK yurtları ile özel yurtlar arasındaki ücret farkı ortalama ne kadardır?
  5. İstanbul’da KYK yurtlarına başvuran ve yerleşen öğrenci sayısı kaçtır?
  6. KYK yurt sayısının artırılması için bir planlamanız var mıdır?
  7. Özel yurtların ve ev kiralarının yüksekliği nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrencilerin durumu ile ilgili acil olarak nasıl çözülecektir?
  8. KYK yurdu çıkmayan dar gelirli öğrencilere kira yardımı gibi maddi destek sunmayı düşünüyor musunuz?
  9. İstanbul’da barınma sorunu nedeniyle geçen yıl eğitimini sürdüremeyen öğrenci sayısı kaçtır?
  10. Özel yurt ve apartlarda ücretlerin düşürülmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
  11. Cemaatlerin kontrolünde olduğu iddia edilen özel yurtlar denetlenmekte midir? Bugüne kadar bu nedenle tespit edilen yurtlar var mıdır? Varsa ne gibi işlem yapılmıştır?
  12. Özel yurtlara sağlanan maddi devlet desteği ne kadardır?
  13. Devlet desteği sağlanan vakıf yurtları hangileridir?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu