Kenanoğlu, Aydın’da JES’e Direnen Köylülere Kesilen Para Cezasını Meclis Gündemine Taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Aydın Köşk ilçesinde Beyköy ve Kuyucular köylerinde jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnen köylülerden otuz beşine “sosyal mesafe kurallarına uymama” gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesilmesi üzerine yanıtlanması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni aşağıdadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Aydın Köşk ilçesinde Beyköy ve Kuyucular köylerinde jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnen köylülerden otuz beşine “sosyal mesafe kurallarına uymama” gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesilmiştir.
Köylüler bu cezanın virüsle ilgisi olmadığını, JES’e karşı direnişlerini sindirme amacını taşıdığını söylemektedir.
Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş (KARKEY) tarafından açılmak istenen Jeotermal Santrali’ne (JES) karşı bölge halkının mücadelesi sürmektedir. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan, yapılan tüm çalışmalar bölge halkı ve Efeler Belediyesi tarafından tepki gösterilerek engellenmişti.
17 Nisan tarihinde JES’lere karşı direnen yaklaşık 35 köylüye ‘sosyal mesafe kurallarına uymama’ gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesilmiş ve tebliğ ise 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yapılmıştır.
JES kurulması istenilen ova birinci sınıf tarım arazisidir. Her taraf tarla ve zeytinlik, incir bahçeleri ile doludur. Buraya kurulmak istenen JES bütün tarımsal alanı zehirleme tehlikesi taşımaktadır.
Maske, sosyal mesafe kuralların hepsine dikkat eden köylüler, kesilen bu cezanın, kurallara uyulmaması nedeniyle değil köylülerinin direnişinin kırılması için kesildiğini ifade etmektedirler. Cezanın kesildiği tarihte orada olmayan köylüler dahi vardır. Haklarına korumaya çalışan köylülere şirket elemanları şiddet uygulamaktan bile geri durmamışlardır.
Son dönemde koronavirüs vakası çıkana kadar mücadelesini sürdüren köylüler, salgın nedeniyle evlerinden çıkamadıkları günlerde, bunu fırsat bilen şirket, kule dikmiş sondaj kulesini faaliyete geçirmeye çalışmıştır.
Bu bağlamda;
1- Bu alanda ÇED süreci tamamlanmadan çalışma yapılmasına kim izin vermektedir?
2- Köylülerin açtıkları dava sürerken şirketin kuyu kazması yasal mıdır?
3- Cezanın kesildiği tarihte orada olmayan köylülere hangi gerekçe ile para cezası uygulanmıştır?
4- Sosyal mesafe kuralı sadece köylüler için mi geçerlidir? Onlara müdahale eden güvenlik güçleri için geçerli değil midir?
5- Bu para cezaları iptal edilecek midir?
Not: Enerji Bakanlığının 17/07/2020 tarihli, 20358 sayılı yönlendirme yazısı üzerine, Grubumuzun 12/08/2020 tarihli 8387 sayılı yazısı ile İçişleri Bakanlığına yazılmıştır.