Kenanoğlu, Araç Muayenesinden Alınan Fahiş Ücretleri Meclis Gündemine Taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, araç sahibi vatandaşlarımızdan araç muayene istasyonlarında 10 dakikalık bir işlem için ortalama 420 TL alınmasının resmi soygundan farksız olduğuna dikkat çekerek, uygulanan bu fahiş fiyatların nedenleri hakkında yanıtlanması istemiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni aşağıdadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
2007 yılına kadar Devlet eliyle gerçekleştirilen araç muayenesi hizmeti “özelleştirme” adı altında özel sektör konsorsiyumuna, 20 yıl süreyle ve tekel hakkı tanınmak suretiyle devredilmişti.
2020’de uygulanan araç muayene ücretleri 174,64 lira ile 462,56 lira arasında değişmektedir.
Araç sahibi vatandaşlarımız, araç muayene istasyonlarında alınan ücretin yüksekliğinden şikâyet etmektedir. Sosyal medya üzerinden araç muayene ücretlerine tepki gösteren araç sahibi vatandaşlarımız, 10 dakikalık bir işlem için ortalama 420 TL alınmasının resmi soygundan farksız olduğuna dikkat çekmektedir.
Özel hastanelerde profesör muayenesinden bile pahalı olan bu haksızlığa son verilmesi çağrısı yapmaktadır.
Araç sahibi vatandaşların yaptığı paylaşımlarda, TÜVTURK’ün onarım veya tamirat yapmadan 10 dakikalık kontrol/gözlem için alınan ortalama 420 TL’lik ücretin hangi hizmet karşılığında aldığını merak etmektedir. Bu muayene esnasında, peşin para alındığı, kredi kartının geçersiz olduğu, pandemi nedeniyle oturakların kalktığı, insanların saatlerce ayakta bekletildiği, hiçbir hizmet sunulmadan sadece bir gözlem işlemine böylesine fahiş fiyat uygulamasına son verilmesini ve makul bir seviyeye çekilmesini talep etmektedirler.
Bu bağlamda:
1- Araç muayene istasyonunda bir araç muayenesi için devletin gideri ne kadardır?
2- Alınan bu yüksek ücretler hangi hizmet kalemleri için alınmaktadır?
3- Araç muayene istasyonlarında personel giderleri dışında başka hangi giderler vardır?
4- Araç muayene ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi için bir girişim başlatılacak mıdır?
5- Araç muayene istasyonlarının tekrar devlet tarafından işletilmesi veya tekelleşmeye son verilmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?
6- Araç sahiplerinin, sigorta, vergi, yakıt, bakım, kasko gibi her geçen gün artan giderlerinin yanında 10 dakikalık araç muayenesi için böylesine fahiş fiyat uygulamasının sebebi nedir?
7- Türkiye’de toplam araç sahipleri ile çarpılınca korkunç bir meblağa ulaşan bu gelirin araç sahiplerine her hangi bir faydası var mıdır?
8- Toplanan bu gelir yıllık ne kadardır ve bunun ne kadarı devlet hazinesine aktarılmaktadır?