HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu milletvekillerinden Ankara’da Alevi kurumlarına yönelik gerçekleşen saldırılara ilişkin araştırma önergesi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu milletvekilleri 30 Temmuz 2022 tarihinde Ankara’da Alevi kurumlarına yönelik gerçekleşen ırkçı saldırıların araştırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, ve HDP İstanbul Milletvekilleri Zeynel Özen ve Ali KENANOĞLU‘nun verdiği araştırma önergesinde Ankara’da 30 Temmuz Cumartesi günü eş zamanlı gerçekleşen saldırıların Alevilere yönelik nefret suçlarının cezasız bırakılmasının bir sonucu olduğu ifade ediliyor.
2012 ve 2021 yılları arasında Alevilere yönelik benzer 39 saldırıya dikkat çeken HDP Alevi Masası vekilleri, Meclis’e sundukları araştırma önergesinde Alevilere yönelik saldırıların araştırılması ve gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini belirttiler.
Araştırma önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Alevi toplumuna yönelik nefret söylemleri, tehditler, ev veya işyerlerinin işaretlenmesi, ibadethaneleri olan Cemevlerine saldırı gibi vakalar aralıksız devam etmektedir. Bu vakaların sistemli bir şekilde devam etmesinin nedenlerinden biri de kamu otoritesinin etkin bir şekilde harekete geçmemesinden, gerekli önlemleri ve yaptırımları almamasından kaynaklanmaktadır. 2012 yılı esas alınarak kamuoyuna yansıyan haberlere göre Türkiye’de farklı tarihlerde ve bölgelerde toplam otuzdokuz (39) benzeri vaka gerçekleşmiştir. Son olarak 30 Temmuz günü Ankara’da Şah-ı Merdan Cemevi, Tuzluçayır Ana Fatma Cemevi, Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı ve Gökçebel Köy Derneği’ne eş zamanlı saldırı düzenlenmesi Alevi toplumuna yönelik nefret suçlarının cezasız bırakılmasının bir sonucudur. Bu nedenle 2012 yılından bu yana Alevilere yönelik yapılan tüm bu saldırıların bütün yönleriyle incelenmesi ve gerçek sorumlularının yargı önüne çıkartılması amacıyla Anayasanın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırma sürecinin başlatılması gereğini arz ve teklif ederiz.
GEREKÇE
Alevilerin evlerine çarpı (X) işareti konulması ve tehdit içeren yazılar yazılması, Alevi toplumuna karşı nefret suçuna girmektedir. Bu nefret suçunu işleyenlerin üzerine ciddiyetle gidilmediği, faillerine ulaşılmadığı ve kamuoyuna bu konularda yeterli bilgi verilmediği bilinen bir gerçekliktir. Bu durum Alevilere düşmanlık besleyenlere cesaret vermekte ve sonraki vakaların rahatlıkla yaşanmasına sebep olmaktadır. Nihayetinde 2012 yılından bu yana yaşanan toplam 39 vakanın sorumluları hakkında etkin bir soruşturma yürütülmemesi, hukuki yaptırımların uygulanmaması son olarak Ankara’da yaşanan saldırıların zeminini hazırlamıştır. En kısa zamanda güçlü bir irade ortaya konulmazsa, Sivas, Maraş, Çorum gibi Alevi katliamlarının acısını ve öfkesini üzerinden atamamış Alevi toplumunun, benzer trajedileri bir daha yaşamayacağı garantisini kimse veremeyecektir.
2012 yılından bu yana Adıyaman, İzmir, Gaziantep, Erzincan, Aydın, Balıkesir, Mersin, İstanbul, Ankara, Malatya, İzmit, Elâzığ, Adana, Manisa, Yalova, Mersin ve Tunceli illerinde muhtelif tarihlerde, evler, kapılar, duvarlar, sokak başları, araçlar, apartmanlar, dernekler gibi onlarca ev veya mekâna işaretleme, hakaret gibi tehditler yazılmış ancak bunları yapanların hiçbiri ile ilgili ciddi bir soruşturma yürütüldüğü veya cezalandırıldığı ile ilgili kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapılmamıştır. Diğer taraftan, bütün bu vakalarla ilgili İçişleri Bakanlığına Partimiz Milletvekillerince verilen soru önergelerinin hiçbirine bugüne kadar cevap verilmemiştir.
Dolayısıyla, gerekçede de belirtilen 39 vaka ile birlikte 30 Temmuz 2022 tarihinde Ankara’da eş zamanlı yaşanan saldırıların gerçek faillerinin ortaya çıkarılması, Alevilere yönelik yapılan tüm bu saldırıların bütün yönleriyle incelenmesi ve gerçek sorumlularının yargı önüne çıkartılması amacıyla araştırma komisyonunun kurulmasını gerekli görmekteyiz.