Alkollü içki satışı yasağının corona salgını ile ne ilgisi bulunmaktadır?
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, artan coronavirüs salgını nedeniyle 17 günlük “tam kapanma” kararına ilişkin yayınlanan genelgede alkollü içki satışına dair bir yasaklama olmamasına rağmen kapanma süresince alkollü içki satışının yasaklanmasını Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Cumhurbaşkanlığı’na verdiği soru önergesinde “Alkollü içki satışı yasağının corona salgını ile ne ilgisi bulunmaktadır?” ve “Alkollü içki satış yasağı vatandaşlarımızın yaşam tarzına, temel hak özgürlüğüne doğrudan müdahale değil midir?” diye sordu.
Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda belirtilen soruların Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Coronavirüs salgını nedeniyle yaşanan ölüm ve vaka sayılarının ülkemizde tehlikeli boyutlara ulaşması nedeniyle 26 Nisan 2021 tarihinde toplanan kabine toplantısından sonra “tam kapanma” adı altında birtakım kısıtlamalar başlatılmıştır. 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek tam kapanma günlerinde, İçişleri Bakanlığının yayımladığı 26/04/2021 tarihli, E-89780865-153- genelgede alkollü içki satışının yasaklandığına dair bir hüküm bulunmamasına rağmen, bu zaman zarfında içki satışının yasak olduğu kamuoyuna duyurulmuştur.
Alkollü içki satış yasağına ilişkin hiçbir maddenin yer almadığı İçişleri Bakanlığının söz konusu genelgesinin marketler ile ilgili kısmında şu ifadeler yer almaktadır.
“Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.
Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır.”
Görüldüğü gibi Cumhurbaşkanlığı açıklamasında ve İçişleri Bakanlığı genelgesinde alkollü içki satışının yasak olduğuna ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Ancak, 27/04/2021 tarihinde Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, 17 Mayıs’a kadar ülke genelinde pandemi ve Ramazan ayı bahanesi ile alkol satışının yasaklandığını kamuoyuna açıklanmıştır.
Bu bağlamda;
1- Hem Cumhurbaşkanının açıklamasında hem de İçişleri Bakanlığı genelgesinde yer almamasına rağmen alkollü içki satış yasağı kararı neden alınmıştır?
2- Alkollü içki satış yasağı kararı kim tarafından alınmıştır?
3- Alkollü içki satışı yasağının corona salgını ile ne ilgisi bulunmaktadır?
4- Corona salgını nedeniyle alkollü içki satış yasağının kanuni dayanağı var mıdır?
5- Alkollün sosyalleşmeyi teşvik ettiği gerekçesi, tam kapanmanın yaşandığı günlerde nasıl mümkün olabilmektedir?
6- Alkollü içki satış yasağı vatandaşlarımızın yaşam tarzına, temel hak özgürlüğüne doğrudan müdahale değil midir?
7- Bulaşıcı hastalıktan korunmak için alkol yasağı kararı alınması gerektiğinin tıbbi bir bulgusu var mıdır? Virüs ile alkol satışı arasında nasıl bir bağ vardır?
8- 17 gün sürecek olan tam kapanma süresince Tekel bayileri esnafının satış yapamayacağı göz önüne alındığında, Tekel satışı yapan esnafa herhangi bir teşvik veya destek sağlanacak mıdır?