Röportajlar

HDP’li Ali Kenanoğlu: Meclis’te Afet ve Acil Durumlar İhtisas Komisyonu kurulmalı

Muhalif: Meclis’te 11. Deprem Araştırma Komisyonu kurulduğunu ifade eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, parlamentoda “Afet ve Acil Durumlar İhtisas Daimi Komisyonu’ önerisinde bulundu. Kenanoğlu’na göre, ‘orta hasar’ kavramı kıldırılmalı, DASK, Emlak Vergisi ödemesi içinde yer almalı.

(HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, parlamentoda “Afet ve Acil Durumlar İhtisas Daimi Komisyonu’ önerisinde bulundu. Kenanoğlu’na göre, ‘orta hasar’ kavramı kaldırılmalı, DASK,  Emlak Vergisi ödemesi içinde yer almalı. TBMM’de 1962 başlangıç olmak üzere 11.  Deprem Araştırma Komisyonu kurulduğunu belirten  Kenanoğlu, “1962’deki rapora baktığımda dikkatimi çeken şuydu: O zaman da çadır sorunu vardı  şimdi de çadır sorunu var; insanlar çadır diye feryat figan ediyorlardı 1962’de ve gelmişiz 2023’e, insanlar hâlâ feryat figan ediyorlar” dedi.

(HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun Muhalif’e değerlendirmeleri şöyle:

“K. Maraş merkezli 10 ili kapsayan depremden sonra kurulan araştırma komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuracağı 11. komisyon olacak. Ben daha önce kurulan 1999-2010 dâhil komisyon raporlarını derledim. İlk komisyon 1962’de kurulmuş. Şimdi, 1962’den 2010’a kadar böyle bir rapor çıkmış. Bundan önce de benim de yer aldığım 2021 yılında da bu rapor çıktı.  Şimdi, 1962’deki rapora baktığımda dikkatimi çeken şuydu: O zaman da çadır sorunu vardı şimdi de çadır sorunu var; insanlar çadır diye feryat figan ediyorlardı 1962’de ve gelmişiz 2023’e insanlar hâlâ feryat figan ediyorlar. 1962’teki raporda bir diğer husus da şu, “İyi bir şehir planlaması olmalı” önerisi var ve bu konuda yoğunlaşılmış, konuşulmuş. Şimdi, geliyoruz 2023’e yani 1962’ten 2023’e geliyoruz iktidarı, muhalefeti, Cumhur İttifakı, Millet İttifakı hep aynı şeyi söylüyoruz, iyi bir şehir planlaması olmalı; işte, fay hatları üzerinde olmamalı, binalar yüksek olmamalı, depreme dayanaklı olmalı. 1962’ten bu tarafa bu Mecliste hep aynı şeyler konuşuluyor.

“Orta hasar diye bir şey olabilir mi”

Şu anda depremzedelerin yaşadığı önümüzdeki risklerden bir tanesi, hasar durum meselesi. Şimdi, hasar durumu şöyle yapılıyor. Hafif hasarlı, orta hasarlı ağır hasarlı. Ya, depremde orta hasar diye bir şey olabilir mi? Yani işte, kolonlarda küçük çatlaklar varsa buna orta hasar diyecekmişiz.

İzmir depreminde de biz bunu gördük; depremlerde etkilenen insanlar ciddi ölçüde ekonomik zorluk yaşayan insanlar ve büyük oranda da kiracılar. Şimdi, şunun için dikkat çekmek istiyorum buraya, bir hasar sistemi var, hasar tespit sistemi, deniliyor ki hafif hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı. Şimdi, hafif hasarlı binada, tamam, oturabilirsiniz, zaten çok hafif bir şekilde etkilenmiş, sıkıntı yok. Ağır hasarlı, zaten yıkılacak ya da yıkılmıştır, bir tarafı gitmiş, artık kullanılması mümkün değil. Burada sorun orta hasarda yani “orta hasar” tabirinin tümden tanımdan çıkarılması gerekiyor çünkü “orta hasarlı” dediğiniz şeyde sizin içine girip oturamayacağınız bir evden bahsediyoruz. Belli, göz görür bir şekilde yarık var ya da bir hasar var ancak yıkılmamış; şimdi, buna “orta hasar” diyor. Peki, rantçı mülk sahipleri ne yapıyor bu konuda? Orta hasarlı binaları alıyorlar, boyuyorlar, cilalıyorlar, işte, ona bir süsleme yapıyorlar ya da tamir, bakım yapıyorlar falan; ondan sonra burada oturmuyorlar, kendileri orayı terk ediyorlar; burayı kiraya veriyorlar ve İzmir depreminde de gördük ki en çok kiracılar yaşamını yitirmiş. Yani kendisini kurtarıyor, bakıyor ki burada oturulmaz, burası riskli; binayı güzelleştiriyor, süslüyor, boyuyor ve kiraya veriyor. Şimdi, buna karşı önlem nedir? Bir kere, orta hasarın ortadan kaldırılması gerekiyor ki orta hasar sadece bu açıdan değil, başka açılardan da sıkıntılı bir tanım.

Muhalif Ankara / Hülya Özmen 

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu