Soru ÖnergeleriTBMM Faaliyetleri

Kanadalı şirketin Avanos’taki maden arama için yaptığı ağaç katliamı Meclis gündeminde

HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Kapadokya’nın yanı başındaki Avanos’ta bulunan Ziyaret Dağı’nda Kanadalı maden şirketi Centerra Gold’un altın arama çalışmaları kapsamında ağaçları keserek yaptığı sondaj faaliyetini Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, şirketin 1998 yılında Kırgızistan’da 1.7 ton siyanürü içme suyuna karıştırması sonucu 5 bin insanın zehirlendiği olaya vurgu yaparak Avanos’taki madencilik faaliyetine dair detayları ve bölgede oluşacak riskleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ‘e sordu.

Soru önergesi aşağıda yer almaktadır.


  

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya’nın yanı başındaki Avanos İlçesindeki Ziyaret Dağı’nda 406,49 hektar alanda Kanadalı maden şirketi Centerra Gold’un, altın arama çalışmaları kapsamında sondaj faaliyetlerine başladığı öğrenilmiştir.

Anılan şirketin sondaj sahasında bulunan ağaçlandırma alanında tahribat yaptığı ve onlarca çam ağacının kesildiği gözlenmiştir.

Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin miraslarını günümüze taşıyan tarihi bir bölge olan Avanos Özkonak’ta, içme ve tarımsal sulama kaynaklarının yer aldığı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Ziyaret Dağı Maksut Mevkiinde, altın arama faaliyetlerini başlaması bölgede yaşayanların itirazları ile birlikte tedirginliğe yol açmıştır.

İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunduğu, sorunun sadece Avanos’a bağlı Özkonak’ta değil, Avanos başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendirdiği yetkililer tarafından dile getirilmektedir.

Özellikle Köybağı sulama suyunun Avanos ilçesinin yeni içme suyu kuyuları da bu sahada yer almaktadır.

2015 yılından beri Kayseri Develi ilçesinde altın madeni ve flotasyon tesisi işlettiği bilinen söz konusu Kanadalı şirket Centerra Gold’un ayrıca, 1998 yılında Kırgızistan’da işlettiği altın madeninde ise 1.7 ton siyanürün suya karışması sonucu 5 bin insanın zehirlendiği de kamuoyu haberlerine yansıyan haberlerde yer almaktadır.

Bu bağlamda;

1- Ağaçlandırma alanında maden araması çalışması için ÇED raporu alınmış mıdır?

2- Maden arama sahasında kaç ağaç kesimi yapılacaktır?

3- İçme suyu ve tarımsal sulama kaynaklarının bulunduğu alanda bu faaliyetlerin yürütülmesi halinde insan sağlığına ve bölgeye vereceği olası zarar hususunda etki analizi yapılmış mıdır?

4- Bu maden sahasından etkilenecek olan yöre halkı bilgilendirilmiş midir?

5- Tarım ve hayvancılığın devam ettiği bölgede yöre insanının itirazları neden dikkate alınmamaktadır?

6- İnsanların yaşam ve geçim alanlarına, su kaynaklarına, tarım arazilerine, kültürel geçmişe, doğaya ve canlılara zarar vermesi muhtemel olan bu maden işletmesine izin verilecek midir?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu