Kenanoğlu, Kürt İşçilerin Yozgat’tan Kovulmasını Meclis Gündemine Taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Mardin’den, Yozgat’ın Çekerek İlçesine orman işçisi olarak çalışmaya giden Kürt ailelerin, izin alarak hazine arazisine çadır kurmalarına rağmen, yörede yaşayan 18 köy muhtarının 1000 TL ayakbastı parası istemesi sonrası yaşanan tartışma ve saldırılar sonrasında, kaymakamlığın ‘can güvenliğinizi sağlayamayız’ denilerek Yozgat’ı terk etmek zorunda kalmaları nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU’ya soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni aşağıdadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Yozgat’ın Çekerek ilçesinde çalışmaya giden Kürt işçiler saldırıya uğramıştır.
Saldırının ardından kaymakamlık tarafından “can güvenliğinizi sağlayamayız” denilen işçiler jandarma eskortluğunda Yozgat’ı terk etmek zorunda kalmışlardır.
Kamuoyuna yansıyan haberlere göre, Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Bazlamaç ve Kayalar köylerinde orman işçisi olarak çalışmaya giden Kürt işçiler saldırıya uğramıştır. İşçiler saldırının ardından işlerini bırakarak jandarma eşliğinde Yozgat’ı terk etmek zorunda kalmışlardır.
Mayıs ayı içerisinde Mardin Derik’ten yola çıkan 13 aile Orman İşletme Şefliğinin ihalesini alan bir firmanın bünyesinde orman işçisi olarak çalışmaya gittikleri Çekerek’te hazine arazilerine kurdukları çadırlarda yaşamaya başlamıştır.
Ancak bir süre sonra çadır kurdukları alanlarda farklı köylerin muhtarları tarafından taciz edilerek, “ayakbastı parası” istenmiştir.
İşçiler ise çadır kurdukları yerlerin hazine arazisi olduğunu belirterek ödeme yapmayı reddetmişlerdir.
Bunun üzerine 18 Temmuz’da Çekerek’te bir araya gelen 18 köyün muhtarı, çadırların kurulu olduğu alana giderek, işçilerden çadır başına 1000 TL ödemelerini istemiştir.
İşçiler, muhtarlara ödeme yapmayacaklarını, alanın hazine arazisi olduğunu ve Kaymakamlık yetkililerinin çadır kurduklarından haberi olduğunu belirmiştir.
Bunun üzerine muhtarlar köy sakinlerini toplayarak, çadırların bulunduğu alana getirip, işçilere saldırtmıştır. İşçilerin aktarımlarına göre saldırı esnasında kalabalığın “Sizi burada barındırmayacağız” şeklinde ifadeler kullanmışlardır.
Saldırı ile birlikte bölgeye jandarma ekipleri sevk edilmiştir. Olayların büyümesi üzerine Çekerek Kaymakamı, Çekerek Belediye Başkanı, İlçe Jandarma Komutanı AKP İlçe Başkanı’nın aralarında olduğu heyet bölgeye giderek, işçiler ve muhtarların da olduğu köylüler ile görüşmeler yapmışlardır.
Burada muhtarlar kendilerine Kürtçe küfür edildiğini iddia ederken, işçiler ise muhtarların kendilerini haraca bağlamak istediklerini, ortada küfür ya da başka bir ifade olmadığını belirtmektedir.
Yapılan görüşmelerin ardından işçilerin yaşadıkları bölge jandarma tarafından kontrol altına alınmış ve bölgede nöbet tutulmaya başlanmıştır.
İşçiler ve köylüler birbirlerinden şikayetçi olurken, işçilere yeniden saldırı girişiminde bulunulması üzerine Çekerek Kaymakamlığı işçilere “can güvenliğinizi sağlayamayız” diyerek, ilçeden çıkmaları gerektiğini bildirilmiştir.
Bunun üzerine Kaymakamlığın tuttuğu araçlarla bir kısım işçiler aileleri ile birlikte gece saatlerinde Yozgat’tan jandarma eşliğinde çıkarılmıştır.
Bu bağlamda;
1- Yaşamlarını idame ettirmek üzere Mardin’den Yozgat’a çalışmaya giden işçilerden kamu görevlisi sayılan Muhtarlar neye dayanarak 1000 TL ‘ayakbastı’ parası istemektedir?
2- Bir ilden başka bir ile çalışmaya giden işçilerden para talep eden muhtarlar hakkında yasal bir işlem yapılacak mıdır?
3- Çekerek Kaymakamı güvenliği sağlayamıyorsa, görevi yapamadığı için hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?
4- Sürekli Kürtlerle kardeşiz eşitiz diyen yetkililer bu durumun veya benzeri durumların bir daha yaşanmaması için hangi önlemleri almaktadır?
5- Yıllardır, Kürt illerinden batı illerine, Çukurova’ya, Karadeniz’e mevsimlik işçi olarak çalışmaya giden işçilere böyle ırkçı saldırıların yapılması ve yaygınlaşması karşısında bir çözüm öneriniz var mıdır?
6- Geçimini sağlamak isteyen ailelerin böyle bir saldırıya maruz kalması sonrasında can güvenliğini sağlayamayan Yozgat ilinde görev yapan vali, kaymakam ve diğer mülki idare yetkilileri hakkında herhangi bir idari soruşturma yapılacak mıdır?
7- Bir ilden başka bir ile giden işçilerin can güvenliğinin sağlanamaması devletin bir acziyeti değil midir?
8- Kardeşlikten eşitlikten söz edenler, kendi vatandaşını koruyamıyorsa burada bir sorun yok mudur?
9- Bu olayın tersi yaşansaydı; Yozgat’tan Mardin’e çalışmaya giden işçilerin başına böyle bir olay gelseydi, devlet yetkilileri aynı tepkisizliği, aynı sessizliği koruyacaklar mıydı?
10- Vatandaşının güvenliğinin dahi sağlayamayan bir yerde devlet otoritesi sorgulanmaya başlamaz mı?