Kenanoğlu, Sivas/Kangal Köyleri ve Bakırtepe Ziyaretgâhına Yapılmak İstenen Maden Ocağını Meclis Gündemine Taşıdı
HDP İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Sivas’ın Kangal İlçesine bağlı Pınargözü, Eğricek ve Elkondu köylerinin yanı sıra yöre insanlarınca kutsal kabul edilen Bakırtepe Ziyaretgahı’nda da madencilik faaliyetlerinin başlatılması girişimi üzerine, maden ocağının doğaya ve çevreye vereceği zarar ile birlikte bu çalışmanın Alevi Ziyaretgahı bulunan Bakırtepe’de yapılmasının nedenleri hakkında yanıtlanması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi verdi.
Soru önergesi metni aşağıdadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen soruların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ tarafından anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Sivas’ın Kangal İlçesine bağlı Pınargözü, Eğricek ve Elkondu köylerinin yanı sıra yöre insanlarınca kutsal kabul edilen Bakırtepe Ziyaretgahı’nda da madencilik faaliyetlerinin yapıldığı öğrenilmiştir.
Pandemi sürecinde iktidarın ve maden şirketlerinin doğanın ve kutsalların talanına bir yenisi daha eklenmek üzeredir.
Demir Export adlı şirketin, yörede madencilik faaliyetlerine başlayabilmek için ÇED toplantıları düzenleyeceği söylenmektedir.
Pandemi sürecinde sosyal medya da oldukça yayılan ve #iyileşeceğiz etiketi ile adını duyuran Demir Export, gözünü Alevi yurttaşların yaşadığı bölgede maden sahalarına dikmiştir.
Bölgede yaşayan insanlar, madencilik adına bölgede bir kazmanın dahi vurulmasının kendilerini yaralayacağını belirterek “İyileşeceğiz diyorlardı böyle mi iyileştirecekler bizleri? Tarihimizi topraklarımızı parçalayarak mı? Geçmişimizi geleceğimizi yok etmeye çalışarak mı?” diyorlar.
Yörede yaşayan insanlar, siyanürle altın arandığı için bölgede artık suların içilmediğini, nefes almanın güçleştiğini, yaylalarının, bostanlarının zarar gördüğünü, ekinlik alanlarının yok edildiğini, toprağın bereketinin kalmadığını, köylülerin göç etmek zorunda kaldığını, insanların astım olduğunu, çeşitli rahatsızlıkların baş gösterdiğini, yeniden sondaj arama tarama faaliyetleri yapıldığını, şimdi de maden bölgesinin genişletileceğini, bölge genişletilirse bölgede yaşama imkânlarının kalmayacağını belirtmektedirler.
Bakırtepe Ziyaretgahı’nın da maden bölgesine dahil edilmesi için toplantılar yapmak istediklerini belirten Demir Export yetkililerine köylülerden tepki duymaktadır.
Yöre insanı tarafından kutsal kabul edilen, dilek ve arzuların adandığı kurbanların kesildiği, ibadet edilen bölgenin maden sahası içerisine dahil edilmesine karşı çıkan köylüler, doğalarının topraklarının zehirlendiğini, şimdi sıranın Bakırtepe Ziyaretgahlarına geldiğini ifade ediyorlar.
Bu bağlamda
- Sözü edilen bölgenin maden sahası yapılması için ÇED raporları alınmış mıdır?
- Yöre insanları tarafından kutsal kabul edilen bu mekânlarda maden sahası açılmasına nasıl izin verilmektedir?
- Çevre köylerde yaşayan insanların itirazları neden dikkate alınmamaktadır?
- Bölgedeki bu çalışmaların, doğaya, çevreye ve Ziyaretgâhlara zarar vereceği neden göz ardı edilmektedir? Buranın bir Alevi Ziyaretgâhı olmasında bunun etkisi var mıdır?
- Bütün bu itirazlara rağmen Bakırtepe Ziyaretgâhında madencilik faaliyetlerine izin verilecek midir?
- Daha önceki maden sahalarının açılmasında da görüldüğü gibi Alevi Ziyaretgâhlarının bulunduğu yörelerin maden arama çalışmalarına açılması bir tesadüf müdür?