ManşetYazılar

İYİ Partinin oy deposu CHP’dir

Meral Akşener’in beklenen partisi kuruldu. Adı ve logosu kamuoyu tarafından beğenilmeyen İYİ Partinin siyasi hayata iddialı bir giriş yaptığını söylemeliyiz.

Sağ siyasetin meclisteki temsilcileri AKP ve MHP, İYİ Partinin kuruluşunu umursamaz gibi görünse de yan gözle yakından takip etmek ve atacağı hamleleri de dikkate almak zorunda kalacaklardır.

Sosyal demokrat ile ulusalcı sağcılık arasına sıkışmış tabanın temsilcisi CHP ise İYİ Partinin kuruluşunu heyecanla karşılayıp desteklemektedir. Sosyal medyada Meral Akşener’in konuşmalarını en çok beğenen ve paylaşanlar arasında CHP seçmeni ön sıralarda yer alıyor.

İYİ Partiyi kuran kadro daha çok MHP’den kopan kadrodur, bunların yanında ise yine aynı siyasi çizgiyi ilke edinmiş kişiler bulunmaktadır. İYİ Partiyi kuranlar MHP’den kopan kadrolar olsa da bu partinin en çok oy koparacağı partinin MHP değil CHP olacağı iddiasındayım.

Sosyal Demokratlık iddiasındaki CHP’nin bir türlü ulusalcı sağ saplantıdan kurtulamaması ve demokratik özgürlükler yerine statükocu ve milliyetçi yaklaşımları tercih etmesi; 1 Kasım seçimlerine kadar MHP ile ittifak halinde bulunması, HDP ile yan yana gözükmekten kaçarken AKP ve MHP’yi tercih etmesi, Yenikapı, dokunulmazlıklar, yurt dışı operasyon tezkeresi gibi konulardaki AKP ile olan ortaklığı, tabanını sola çekme yerine sola mesafeli “Vatan, Millet, Sakarya” sloganına uygun, “Atatürkçü çizgi” diye mutabık kaldıkları “Ne solcuyuz ne sağcıyız Atatürkçüyüz” diyerek de özetledikleri ne olduğu belli olmayan bir ideolojiye tabanını sevk etmektedir.

CHP’nin bütün bu yaklaşımları karşısında yeterince milliyetçi olamayışı ve CHP içerisinde siyaset yapan kimi özgürlükçü demokrat kişiliklerin varlıkları ve bunların yaptıkları, iki arada bir derede siyaseti yapan CHP yönetimi karşısında,CHP’ye oy veren ulusalcı sağ tabanının kaçışına neden olacaktır.

CHP’den kaçacak olan ulusalcı sağ taban uzun zamandır kendisine uygun bir parti bulamıyordu. Bu kesimin en son oy verdiği parti Genç Parti olmuştu. Genç Partiden bu tarafa CHP’yi tercih eden bu kesim nihayet kendisini ait hissedeceği bir parti bulmuş durumdadır.

Genç Partinin yüzde 7 oy aldığı 2002 yılında en çok oy aldığı iller sırasıyla; Sakarya yüzde 25, Edirne yüzde 18, İzmir yüzde 17, Tekirdağ yüzde 13, Kırklareli yüzde 12, Uşak yüzde 11,  Eskişehir yüzde 11, Denizli yüzde 10, Muğla yüzde 10 olarak sıralanmaktadır. Bu illerden Sakarya haricindeki diğer illerin tamamı CHP’nin seçim kazandığı iller durumundadır.

Genç Parti seçmeni 2002 seçimlerinden sonraki tüm seçimlerinde büyük oranda CHP seçmeni olmuştur. CHP’nin tabanını sosyal demokrat bir çizgiye çekecek siyaset yürütmek yerine daha çok milliyetçi siyaseti tercih etmesi nedeniyle bu görüşteki taban küçülmemiş sayısı daha da fazla artmıştır.

Bu nedenlerden dolayı İYİ Partiye en çok oy kayması yaşayacak parti AKP ya da MHP değil daha çok CHP olacaktır. Bu da İYİ Partinin başarısı değil CHP’nin başarısızlığı dahası siyasi tercihinin bir sonucu olacaktır.  İYİ Parti isminin “iyi” olması için değil Kayı boyu sembolünü taşımak için yapıldığını bilmemiz gerekmektedir. Amaç iyilik değil Osmanlıcılığı pof poflayan siyasete ayak uydurup Osmanlıyı kuran Kayı boyunu sembol edinmektir.

İYİ Partinin kuruluş açıklamasını dinlediğinizde referans aldıkları ve övgüyle yad ettikleri Menderes, Özal, Muhsin Yazıcıoğlu gibi isimlerin kimlere iyi geldiği, kimlere kötü geldiği açıktır.

Bizlerin kurtuluşu daha çok Osmanlıcılık, daha çok milliyetçilik değil; daha çok özgürlük, eşitlik, adalet, hak, hukuk, vicdan ve tam demokrasidir.

Aşk ile…

27.10.2017

Ali Kenanoğlu / Evrensel Gazetesi

https://www.evrensel.net/yazi/80154/iyi-partinin-oy-deposu-chpdir

akenanoglu

alikenanoglu.net
Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu