Özel yazılar

Bizim Köyün Kınalı Şekeri

Bizim Köyün Kınalı Şekeri

Bugün bir dostumuz sitem ederek bir yakının ve yakınımın düğününe neden gitmediğimi sordu; ben de kendisine “DAVET EDİLMEDİM Kİ GİDEYİM” dedim.

“Ama herkese SMS gönderildi” dedi.

Onun üzerine kendisine şunu anlattım: Bizim köyümüzde düğün daveti ki ona “düğün okuma” denirdi ve şu şekilde olurdu; düğün sahibi köylüyü düğüne davet etmesi için bir kişiye okuyuculuk görevi verildi. O kişi de genelde ihtiyaç sahibi bir aile olurdu.

O evin kadını ve/veya erkeği bugün çay şekeri diye bildiğimiz taşıya bileceği kadar şekeri çuvala koyar ve Hubyar Köyünün tüm mahallelerini ev ev dolaşır, kendilerini düğüne davet edip bir adet şeker verirdi.

Düğüne davet edilen kişi şekeri alır ve düğün okuyucuya bir tas bulgur, un, yarma, buğday vb. ürünlerden birisini verirdi. Bu genelde köylerde hayli kıymetli olan buğday olurdu. Çok nadir de olsa para veren de çıkardı.

Böylelikle düğün okuyucu da köylülerden topladığı buğdayla memnun olurdu.

Bunun haricinde köyün büyüğü diyebileceğimiz ileri gelen kişilere ayrıca bir okuyucu gönderilir veya bizzat gidilerek “kınalı şeker” verilirdi. Bu kınalı şeker çocukluğumuzda bakkalda satılan ve severek yediğimiz bir şekerdi.

Köyün ileri gelenleri ki Babam da bunlardan birisiydi, kınalı şeker gelmediği sürece o düğüne gitmezdi.

Bu durum aklımdan hiç çıkmaz çünkü birinci sebebi o kınalı şekeri babam hep bana verirdi, ikincisi de düğüne gidememe kaygısı taşıyarak o kınalı şekeri heyecanla beklerdim.

Sonra şehre geldik ve davetiye bastırıp ev ev dağıtılmaya başlandı. Tabii ki zamanla yani günümüzde İstanbul büyüdü, Köylülerimiz çoğaldı, köylülerimiz her yere dağıldı ve ev ev dolaşma imkânı da kalmadı. O nedenle Dernek ve Vakıflarımızın kararıyla “SMS yeterlidir” kararı çıktı. Hele şimdilerde bir de ona sosyal medya aygıtları eklendi  ki bu da duyurma imkanını daha da kolaylaştırdı.

Buraya kadar tamam kolaylaştırdı kolaylaştırmasına da; köyümüzün büyükleri de artık köyümüzü aştılar.  Artık köyümüzden çıkan ve daha büyük toplumsal kesimlere önderlik eden bir çok alanda büyüklük yapan insanlarımız oldu.

Tabii ki günümüzde onlar da kınalı şeker beklemiyorlardır ama genel bir SMS ‘le yapılan davete icabet etmelerini beklemek doğru değildir.

Aşk ile

Ali Kenanoğlu

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu