Yazılar

“Artık İslam’la Vedalaşmak Gerekir” Hz. Hüseyin

“Artık İslam’la Vedalaşmak Gerekir” Hz. Hüseyin

Bu sözü Alevi dünyasında il kullanan kişi olduğumu biliyorum.  2012 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuran-ı Kerim’in okullarda öğretilmesinin önünün açılmasının ardından Alevilerin seçmeli ders talebinde bulunmasını eleştirerek, “Ya Kuran sizin de kitabınız değil mi?” dedi.

Bunun üzerine Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı olarak bir açıklama yaparak Kuran’ın Alevilerin inançsal başvuru kitabı olmadığını, Alevilerin inanç, ibadet vb. konularda Kuranı referans almadıklarını anlatmaya çalıştım.

Bunu anlatırken bugünkü İslam’ın Muaviye islamı olduğunu HZ. Hüseyin’in dahi bu İslam’la vedalaşmak gerektiğini söylediğini yazdım.

Bu açıklamamdan sonra çok fazlasıyla saldırıya ve tehdide maruz kaldım.

Benim bu açıklamamdan sonra birçok Alevi yazar çizeri, Alevi kurumları da bu sözü kullanmaya başladılar.

Ben bu sözü kafamdan uydurmadım, bazı kimseler “nereden çıktı bu söz kaynağı var mı, varsa açıklayın?” diye kaynağını sormaktalarmış, oysa zahmet edip internet ortamında bir araştırma yapsalar kaynağı da görürler.

Onlar zahmet buyurmasınlar kaynağı da ben yazayım. Zira Kasım 2012 de Evrensel Gazetesinde yazdığım “Devletin Muharrem sevinci” başlıklı yazımda kaynak belirtmiştim ki aynı yazı kendi web sitemde de bulunmakta olup arama motorlarında da çıkmaktadır.

Neyse arkadaşlar zahmet buyurmasınlar biz kaynağımızı detaylıca açıklayalım

Bu söz;

MUHAMMED SADIK NECMÎ. Tarafında yazılan Fahretin ALTAN tarafından Türkçeye çevrilen “Medine’den Kerbela’ya Sözleriyle İmam Hüseyin” adlı kitabın 35. Sayfasında şu şekilde geçmektedir:

el-Lühuf” ve diğer tarih kitaplarının naklettiğine göre Hüse- yin b. Ali (a.s), evinin dışında Mervan b. Hakem’i gördüğü gecenin sabahı, Mervan kendisine şöyle dedi: “Ey Eba Ab- dillah! Ben senin hayrını istiyorum, size bir teklifim vardır. Kabul ederseniz sizin hayır ve yararınıza olur.” İmam, “Tekli- finiz nedir?” diye sordu. Mervan şöyle dedi: “Dün gece Velid b. Utbe’nin meclisinde arz edildiği gibi hemen Yezid’e biat ediniz. Çünkü bu iş senin, hem dinin ve hem de dünyan için daha faydalıdır.”

İmam (a.s) cevaben şöyle buyurdu:

“İnna lillah ve inna ileyhi raciun. Müslümanlar Yezid gibi bir hükümdara duçar olduğunda artık İslam’la vedalaş- mak gerekir.

Kitabın orijinal adı:  “Suhanan-i Huseyn İbn Ali (aleyhime’s-selam) ez Medine Ta Kerbela”

Bu kitabın dayandığı ASIL kaynak kitaplar ve sayfaları ise:

“El-Lühuf, s. 20. Musîru’l-Ahzan, s. 10. Maktel-i Avalim, s. 53. Maktel-i Harezmî, c. 1, s.185“

Görüldüğü gibi Hz. Hüseyin’in söylediği ifade edilen bu sözü biz kafamızdan uydurmadık. Bir emek sergileyerek, okuyarak araştırarak ortaya çıkardığımız ve uygun gördüğümüz zamanlarda da kullandığımız bir sözdür.

Bu sözün yorumu herkesin kendine aittir. Söz budur yorumu siz istediğiniz şekilde yapabilirsiniz o da sizin bileceğiniz iştir.

Ali Kenanoğlu

10 Ekim 2024

akenanoglu

alikenanoglu.net
Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu