Soru Önergeleri

Kenanoğlu’ndan Tarım Bakanlığı’na: “Türkiye’ye iade edilen kuru incirlerin ucuz fiyata iç piyasaya sürüleceği iddiaları doğru mudur?”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, İsveç ve İtalya’nın ardından Yunanistan tarafından da Türkiye’ye iade edilen kuru incirleri Tarım ve Orman Bakanlığı‘na sordu. Yunanistan’a ihraç edilen incirlerde önemli sağlık sorunlarına yol açabilen patojenik küflerin tespit edildiğini belirten Kenanoğlu, iade edilen kuru incirlerin ucuz fiyata iç piyasaya sürüleceği iddialarını gündeme getirdi.

Soru önergesi metni aşağıda yer almaktadır.


 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit KİRİŞCİ tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

Türkiye’den Yunanistan’a ihraç edilen kuru incirlerin, yapılan sınır kontrollerinde olması gereken maksimum düzeyden 7 kat daha yüksek oranda Aflatoksin ve 11 kat daha yüksek oranda Aflatoksin B1 içermesi sebebiyle ülkeye alınmadan, iade edildiği kamuoyuna yansıyan haberlerden bilinmektedir.

İnsan ve hayvanlarda önemli sağlık problemlerine yol açabilen, oldukça sık rastlanan, zarar vericiliği yüksek aflatoksin adı verilen patojenik küflerin, gebe kadınlarda anormal doğuma, hayvanlarda ölüme, kanser ve kanamalara, böbrek hastalığı ve zehirlenmelere sebep olabileceği, yaşa, bağışıklığa ve tüketim miktarına göre farklı etkiler gösterebileceği uzmanlarca açıklanmaktadır.

Önceki aylarda da AB’deki sınır kontrollerinde kuru incirlerde yüksek oranda aflatoksin bulunması nedeniyle, Türkiye’nin İsveç ve İtalya’ya ihraç ettiği kuru incirlerin iade edildiği kamuoyuna yansımıştı.

Bu bağlamda;

  1. Yunanistan’dan yüksek aflatoksin içermesi nedeniyle Türkiye’ye iade edilen kuru incirler ne olacaktır?
  2. Yunanistan tarafından Türkiye’ye iade edilen kuru incirlerin ucuz fiyata iç piyasaya sürüleceği iddiaları doğru mudur?
  3. Daha önce de yüksek alfatoksin içermesi nedeniyle İsveç ve İtalya tarafından iade edilen kuru incirlere ne yapılmıştır?
  4. Türkiye’den yurtdışına ihraç edilen gıda ürünlerine denetleme yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa neden yapılmamaktadır? Eğer yapılıyor ise bu ürünler neden geri gönderilmektedir?
  5. Daha önce de iade edilen ürünlerin ucuz olarak piyasaya, kamu kuruluşlarına, okullara ve askeriyeye verildiği iddiaları doğru mudur?
  6. Yurtdışına ihraç edilen gıda ürünlerinin alfatoksin analizi yetersiz midir? İade edilen ürünlerin analizini yapan sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmakta mıdır?
  7. Son bir yıl içerisinde hangi ürünlerden ve ne kadar miktarda ürün bu sebeple geri gönderilmiştir? Bu geri gönderilen ürünlere ne yapılmaktadır?

akenanoglu

alikenanoglu.net
Başa dön tuşu